Членовете на секционните избирателни комисии няма да сумират ръчно преференциите

...
Членовете на секционните избирателни комисии няма да сумират ръчно преференциите
Коментари Харесай

Матева: СИК-овете няма да събират преференциите от машинното и хартиеното гласуване

Членовете на секционните изборни комисии няма да сумират ръчно преференциите от гласуването с хартия и гласуването с машина. Това съобщи в " Още от деня " заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Направили сме облекчение - без значение, че в секциите, където се гласоподава и с хартия, и на машина, би трябвало да се вписват данните с резултатите от двете гласувания, при преференциите няма да се сумират тези данни. Ще се открият настрана преференциите от гласоподаване с хартиени бюлетини и настрана преференциите от машинните бюлетини. Тома сумиране ще есе направи в изчислителния пункт.

В секции ще сумират единствено данните за действителните гласове, данните по партии и обединения.

От през днешния ден са почнали образованията на членовете на СИК. Подготвителната част на идните избори е малко по-различна от предходните, тъй като ще има видеонаблюдение при установяването на резултата, уточни още Матева.

" Ще се броят два типа бюлетини – хартиени и бюлетини от машинно гласоподаване. Резултатът от машинното гласоподаване ще бъде открит от секционната изборна комисия посредством броене на тези машинни бюлетини. Разбира се, това ще става по-бавно, в сравнение с да се отпечата един протокол от машината ", добави тя.

Матева посочи, че от машината няма да се разпечатва протокол, а ще има заключителен доклад, който ще съдържа информация единствено за броя дали своят вот гласоподаватели.

Тя разяснява, че информацията от флаш паметта на машините ще бъде извличана и по-късно оповестена на интернет страницата на Централната изборна комисия.

" Няма проблем с хартията, обезпечена и отпечатана е. Вече пътува към регионалните администрации дружно с останалите бумаги и материали, с цел да бъдат разпределени към общините и надлежно в съботния ден да бъдат предадени на секционните изборни комисии “, заяви Матева пред Българска национална телевизия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР