Членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред,

...
Членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред,
Коментари Харесай

Цветан Цветанов и Комисията по вътрешна сигурност - на работно посещение в Румъния

Членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред, отпред с ръководителя ѝ Цветан Цветанов, са на двудневно работно посещаване в Румъния, по покана на румънската комисия и нейния ръководител Дорел Къпрар. Днес те организираха взаимно съвещание с Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния. На съвещанието участва и министърът по европейски въпроси на Румъния Виктор Негреску, който направи преглед на работата в своето ведомство. Всички участващи в взаимното съвещание показаха общо мнение, че двете страни подсигуряваме сигурността на 3, 264 км от най-уязвимата част на външните граници на Европейския съюз и обезпечават граничен надзор на високо равнище, с което доста се способства за европейската сигурност. По време на взаимното съвещание сред двете комисии бе подписана обща декларация за съдействие. Декларацията гласи, че ще се откри непрекъснат работещ механизъм сред двете комисии (C2C), представляващ хоризонтално измерение на двустранното съдействие, което ще усили институционалната успеваемост и ще подкрепи всяка бъдеща обща самодейност. В документа се споделя, че в подтекста на ротационното Председателство на Съвета на Европейски Съюз, като част от съответната Тройка, страните дружно ще допринесат за ефикасната интеграция на Западните Балкани в архитектурата на сигурност на Европейски Съюз и за усилване на съдействието им с европейските и евро-атлантически сътрудници.

В декларацията написа още, че двете страни се спогаждат да комбинират механизми на парламентарна дипломация за да призоват европейските заинтригуваните страни, в сходство с правната рамка на Европейски Съюз, да вземат решение по отношение на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство.
По-късно денем Цветан Цветанов организира работна среща със заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Кармен-Илеана Михалеску. Двамата разискаха двустранното парламентарно съдействие сред двете страни. В срещата участваха и представители на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание и на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния. Пред заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Цветанов акцентира, че е значимо след края на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и по време на Румънското председателство да продължим да държим тематиката за нашия район в европейския дневен ред. На собствен ред Михалеску уточни, че като съседи и сътрудници освен на европейско, само че и на евро-арлантическо равнище, двете страни би трябвало да продължат да работят интензивно за общите си ползи.

Членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред посетиха Центъра за правоприлагане за Югоизточна Европа – SELEC.

По време на визитата ръководителят на комисията Цветан Цветанов съобщи, че център има значима добавена стойност в работата с редица сътрудници от трети страни, които не са членки на Европейски Съюз. Той също по този начин изрази мнение, че центърът способства към европейската сигурност чрез положителните си работни контакти с сътрудници от тези страни.

Румъния и България извършват дейно и добросъвестно отговорностите си по защита на външната граница на Европейски Съюз, изпълнили са всички критерии и заслужават да бъдат признати като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Около това мнение се сплотиха членовете на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния по време на визитата си в Генералния инспекторат на Гранична полиция в Румъния. По време на визитата Цветанов срещна румънските си сътрудници с това по какъв начин България охранява външните си граници и акцентира, че границата с Турция, която се явява външна граница за целия Европейски Съюз, се охранява чудесно от страната и това го удостоверяват всичките ни европейски сътрудници.
Цветанов и сътрудниците му от парламентарната комисия разговаряха и с румънския министър на вътрешните работи Кармен Дан. По време на срещата министър Дан акцентира значимостта на положителните връзки сред българския и румънския парламент в областта на вътрешните работи.Тя поздрави страната ни за сполучливото протичане на европредседателството и заяви, че част от целите на България ще бъдат продължени от Румъния по време на тяхното председателство. На собствен ред Цветанов се е заел България също да поддържа Румъния в другите конгреси от бранш " Сигурност " по време на тяхното председателство.

В днешния ден Цветан Цветанов и членовете на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред ще посетят Генералния инспекторат на румънската Жандармерия.

На 22 май от 10.30 часа е планувано посещаване в Бреговата защита в Констанца. В 11.30 часа ще има посещаване в SCOMAR - Комплексна система за наблюдаване и надзор на трафика в Черно Море.
Час по-късно на Цветан Цветанов и представителите на Комисията ще им бъде показан адмиралският кораб на Министерство на вътрешните работи - Ștefan cel Mare. В 16.30 часа е планувано посещаване и в Доброгеа – Инспекторат за незабавни случаи, окръг Констанца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР