Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните райони сигнализират

...
Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните райони сигнализират
Коментари Харесай

Зърнопроизводители алармират, че слънчоглед от Украйна се внася като румънски

Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните региони алармират за засилено прекосяване на камиони, натоварени със слънчоглед. Според фермерите, търговци вкарват слънчоглед от Украйна, а по-късно го транзитират до България като румънски. Това заяви БНР.

Те показват, че по този метод слънчогледа остава у нас без да нарушава меморандума, подписан сред властта и зърнопроизводителите през предишния месец.

Председателят на Асоциацията Илия Проданов съобщи, че в момента от Румъния дневно влизат сред 4 до 8 хиляди тона слънчоглед. По думите му купувачите са български компании. Преработвателните предприятия са тези, които го вкарват, а камионите са главно украински и молдовски, разясни той.

Проданов акцентира, че инспекцията на границата е по документите на стоката. Според него страната може да изиска спомагателни документи, само че все още това не се прави. Той е безапелационен, че страната, дружно с бизнеса и сектора, би трябвало да намерят метод за излизането от обстановката.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите посочи, че в същото време българският слънчоглед мъчно се търгува, а цената му пада. В страната има над 2 млн. тона слънчоглед от остарялата и новата годишна продукция, разясни той.

" Ако ще продължаваме да си играем на котка и мишка, няма никаква изгода нито за страната, нито за нас, производителите. Трябва да се изчистят тези елементи - по какъв начин ще се управлява, има ли волята, има ли страната инструмента, с цел да го прави, в случай че не - да сътвори подобен, и да сме сигурни, че ползата ни е предпазен ", сподели още Проданова.

Припомняме, че решението на властта да вдигне забраната за импорт на зърно от Украйна породи вълна от митинги. В последна сметка зърнопроизводителите и властта реализираха съглашение. Бе подписан меморандум, с който се забранява вноса на слънчоглед от Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР