Членове на КНСБ затвориха главната улица във Велико Търново, настоявайки

...
Членове на КНСБ затвориха главната улица във Велико Търново, настоявайки
Коментари Харесай

КНСБ иска повече пари, затапи Велико Търново

Членове на КНСБ затвориха основната улица във Велико Търново, настоявайки за нарастване на приходите. С плакати за минимална заплата в размер на 850 лв., постигане на 80 % покритие на груповите трудови контракти и почтено възнаграждение на труда над 50 членове на разнообразни синдикални организации излязоха на митинга.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров разяснява, че задачата на синдикалната акция е до края на годината всички трудови приходи да бъдат обезщетени с инфлацията.

Мотото на акцията е „ Декемврийската ми заплата да бъде с 20 % по-висока по отношение на декемврийската ми заплата от 2021 година “, уточни той. Разговори се водят както с представителите на частния бранш, по този начин и с бюджетните институции и на локалната власт.

През идната седмица КНСБ и КТ " Подкрепа " са поискали среща с президента Румен Радев, с цел да обсъдят параметрите в бюджета за идната година. „ В актуалната обстановка той е мощната фигура в България и дали ще има проектобюджет за 2023 година зависи в огромна степен от това, какво той ще изиска от своето служебно държавно управление “, сподели Димитров и добави, че е значимо проектобюджетът да бъде импортиран до края на октомври и да бъде признат от този парламент, даже да няма държавно управление.

Исканията на синдикатите са за 850 лв. минимална работна заплата, тъй като директивата за минималните работни заплати към този момент е гласувана от Съвета на Европейския съюз, съгласно която минималната работна заплата в страните членки би трябвало да бъде не по-малка от 50 % от междинната работна заплата.

От синдикатите оферират усреднената основа да бъде основана на първото полугодие на тази година, което образува цената. Второто искане на синдикатите е за 2023 година да бъде заложено най-малко 12-15 % нарастване на приходите.

В диалог с кмета Даниел Панов, който е ръководител на НСОРБ, е станало известно, че общините упорстват за 25 % общо нарастване на средствата за всички делегирани действия, което съответствува с настояването на синдикатите всички бюджетно финансирани действия да получат спомагателна енергийна отплата с изменението на Закона за бюджета.

То към този момент е импортирано от служебния кабинет в Народното събрание, по тази причина е значимо гледането му да стартира в този момент, а не през зимните месеци, сподели Димитров.

„ Велико Търново е 19-ият град, в който КНСБ организира своята акция и хората споделят ясно – в този момент ни вълнуват цените, заплатите и зимата, а не кой какво уволняване е направил на жълтите павета в София, ние от тяхно име споделяме същото и заявяваме, че има формула по която Народното събрание може и би трябвало да гласоподава нужните средства, които да обезпечат издръжката и заплатите на хората “, сподели Пламен Димитров и разяснява настояванията като реалистични.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР