Членове на Инициативния комитет “Консервативно-патриотично движение” внесе в деловодството на

...
Членове на Инициативния комитет “Консервативно-патриотично движение” внесе в деловодството на
Коментари Харесай

Инициативният комитет срещу задължителния машинен вот внесе над 110 000 подписа в Народното събрание

Членове на Инициативния комитет “Консервативно-патриотично движение” внесе в деловодството на Народното събрание над 110 000 подписа на български жители против наложителния машинен избор.

След това Комитетът се насочи в постройката на Народно заседание, където се организират пленарните съвещания, за срещи с политически водачи и депутати.

“Искахме да забележим всички партии, само че имаме уредена среща единствено с госпожа Атанасова от ГЕРБ. Решихме да се срещнем първо с най-големите и ще потропаме на вратата на “Продължаваме промяната”, оповестиха от Инициативния комитет.

Те потърсиха за среща представители на “Продължаваме промяната”, само че към този момент от партията на Кирил Петков и Асен Василев отхвърлиха.

При опита на Инициативния комитет да се срещне с Българска социалистическа партия, в стаята на социалистите нямаше нито един народен представител. Петимата представители на Комитета направиха втори опит за среща с “Продължаваме промяната”. “Влизате в частна собственост”, съобщи народен представител на Кирил Петков и Асен Василев и изгони представителите на комитета.

“Тези хора си мислят, че страната им е бащиния”, отсече Недялко Недялков.

Представителите на Инициативния комитет отидоха и за среща с партия ГЕРБ. Там те разговаряха с Цвета Караянчева, която съобщи, че е подкрепила подписката. По думите ѝ жителите би трябвало да имат право на избор.

“Ако в границите на този парламент не бъде чут гласът на тези 110 000 души, незабавно щом се разпусне Народното събрание, ние ще предизвикваме подписка за референдум, в който ще има и други въпроси, които не са приятни за политиците. Например тематиката за еврото и Северна Македония”, посочи Недялко Недялков.

Групата се срещна с ръководителя на парламентарната група на “Има подобен народ” Тошко Йорданов.

“Уважение към Вашето мнение, само че ние имаме наше. Ние държим наложителното машинно гласоподаване да остане, тъй като считаме, че с хартиените бюлетини могат да се вършат страшни фалшификации”, сподели той.

По думите му Кирил Петков не докаран от машините, а от акъла на българите. “Но в този момент се поправихме и го свалихме вече”, разяснява Тошко Йорданов.

Депутатите на “Демократична България” също отхвърлиха разговор.

Междувременно в сряда Народното събрание не одобри да бъде прегледан законопроектът на Българска социалистическа партия против наложителното гласоподаване с машини. В пленарна зала за болшинство не стигна един глас... на депутата от същата тази Българска социалистическа партия Крум Зарков.
Карадайъ пред комитета против наложителния машинен избор: Гласуване единствено с машина дискриминира българите


Контролните разписки от машините не се броят, посочи Мустафа Карадайъ по време на диалозите с комитета.
Инициативният комитет против наложителния машинен избор беседва с представители на Движение за права и свободи, както и с водачът на партията Мустафа Карадайъ.

Председателят на Движение за права и свободи напомни за издевателството върху техни симпатизанти от страна на Бойко Рашков и подчинените му чиновници от Министерство на вътрешните работи. “Налага се да продължим смяната, само че в позитивна посока”, прикани Мустафа Карадайъ.

“Основният проблем при използването на машините е неналичието на доверие и неналичието на цивилен контрол”, разяснява водачът на Движение за права и свободи.

По думите му машини могат да се употребяват, само че би трябвало да има опция за цивилен надзор и изрично доверие на жителите за изборния резултат.

Според него, макар че могат да се броят контролните разписки, това също не се прави. Карадайъ изясни, че наложителното гласоподаване на машина дискриминира част от българите, които нямат ценз. Отнемането на гражданското право с какъвто и да е ценз не е планувано в нашата Конституция и това е противоконституционно.

Той сигнализира, че в ЦИК има подадени протоколи от изборите, които не са регистрирани и не са влезнали в крайните резултати от вота. “Докато страната не носи цялостната отговорност за машините, кодовете и всичко останало, има подозрение. Има ли подозрение, има липса на доверие, а оттова държавността ерозира”, сподели още ръководителят на Движение за права и свободи.

“Има два законопроекта, импортирани в Народно събрание, за връщане на хартиената бюлетина - на Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Управляващите вършат всичко допустимо Изборният кодекс да не се гледа в Народното събрание. Хубавото е, че те нямат към този момент болшинство в пленарна зала.

От позиция на софтуерното време, може да се прегледа този законопроект. Днес в случай че е влезнал законопроектът в зала, през днешния ден се гласоподава на първо четене. Сроковете за внасяне на оферти сред двете четения могат да се съкратят до 3 дни. На четвъртия ден правната комисия може да прегледа предложенията и да си напише отчета. На петия ден този ден може да се прегледа този законопроект и да бъде признат. На шестия и седмия ден може да отиде за издание в Държавен вестник”, изясни хронологията на събитията Мустафа Карадайъ.
Десислава Атанасова пред комитета против наложителния машинен избор: Надявам се идната седмица да бъде гласувано


Шансът е идната седмица законопроектът за връщане на бюлетините да влезе в Народното събрание, разгласи Десислава Атанасова на срещата с Инициативния комитет, в който са основният редактор на “Труд” Петьо Блъсков и първият зам.-главен редактор Петьо П. Блъсков.

Представителите на Инициативния комитет отидоха и за среща с партия ГЕРБ. Там те разговаряха с Цвета Караянчева, която съобщи, че е подкрепила подписката. По думите є жителите би трябвало да имат право на избор.

“Надявам се идната седмица законопроектът да влезе в пленарна зала и да бъде подкрепен”, изрази вяра тя и добави, че доста хора се тормозят да гласоподават на машина.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова разгласи, че те са основатели на законодателна смяна, която да върне хартиената бюлетина. По думите ѝ връщането на хартиената бюлетина ще е гаранция за съблюдаване на конституционните права на българина. Атанасова изрази вяра, че българският законодател ще прояви разсъдък и показа, че от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи също поддържат това предложение.

“Вчера беше тройно сериозен ден за г-на Нинова. Първо, откакто станаха ясни доста неща, в това число и всички решения, които са вземани без нейното присъединяване, откакто тя отдръпна доверието си от Кирил Петков, който тя по този начин бурно поддържаше предходната седмица, се оказа, че депутатите от нейната парламентарна група я бламират”, разяснява тя.

“Това, че депутати на госпожа Нинова нарушиха освен нейните обети, само че и решение на Националния им съвет, е невиждано и скандално. Тя не може да овладее личната си партия, какво значи да овладее обединението и страната. Не знаем какво ще се случи, само че от нас има 59 гласа “за” връщане на хартиената бюлетина”, сподели още ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ.

“Шансът е идната седмица да влезе законопроектът на Българска социалистическа партия. Силно се надявам, че има късмет хората да имат право на избор, когато гласуват”, съобщи Атанасова и разясни, че когато пристигна редът на ГЕРБ да сложи законопроекти, те ще предложат освен своя, само че и на другите партии, защото не претендират за авторство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР