Членове на Европейския парламент изпратиха до президента на Сърбия Александър

...
Членове на Европейския парламент изпратиха до президента на Сърбия Александър
Коментари Харесай

145 евродепутати с писмо до Вучич заради провеждането на Европрайд


Членове на Европейския парламент изпратиха до президента на Сърбия Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. и премиера Ана Бърнабич писмо, в което приканват управляващите да дадат опция да се организира плануваният за септември Европрайд в Белград, защото това съгласно тях е " кротичък инструмент за политическо покровителство и един от методите за кристализиране на универсалното право на независимост на изложение и мирни събрания ", оповестява вестник " Данас ".

Както оповестява порталът European Western Balkans, писмото, инициирано от междупарламентарната група за правата на ЛГБТК+, е подписано от 145 членове на Екологичен потенциал, в това число шестима заместител ръководители на Европейския парламент, петима ръководители на парламентарни групи, както и от ръководителя на Делегацията на Екологичен потенциал за връзки със Сърбия, т.е. Комисията за стабилизиране и присъединение към Европейски Съюз - Сърбия.

Членовете на Екологичен потенциал считат, че без значение от обстоятелството, че има закани за сигурността на участниците, " цялостната възбрана на парада не е вярното решение ".

" За страдание, обстановката с контрапротести против ЛГБТК+, които постоянно са насилствени, не е нова за прайда и затова реакцията на полицията би трябвало да бъде бърза, ефикасна и пропорционална. Ако има потребност, би трябвало да се наеме повече полиция, с цел да се подсигурява ефикасното осъществяване на прайда и други събития ", се показва в писмото до управляващите в Сърбия.

Депутатите припомнят на Сърбия за нейните отговорности в границите на Съвета на Европа, които допускат, че страните членки би трябвало да подсигуряват използването на законите и да подхващат подобаващи ограничения за отбрана на участниците в мирни демонстрации в интерес на правата на индивида.

Сръбският президент Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. съобщи предходната седмица, че Европрайд, плануван за 12-18 септември в Белград, няма да се състои. По-късно Вучич сподели, че смяна на това решение няма да има, даже да го призоват президентите Байдън, Путин или Зеленски.

Лидерът на дясното придвижване Двери Бошко Обрадович съобщи през вчерашния ден, че парламентарната му група ще внесе законопроект за възбрана на пропагандирането на хомосексуализма и типовете трансджендър измежду малолетните лица, в който ще се планува и възбрана на гей парадите за идващите 100 години, оповестиха сръбските организации.

Обрадович съобщи пред публицисти в Народното събрание, че е призовал Министерство на вътрешните работи незабавно да забрани провеждането на Европрайд, а уредниците на проявата да съблюдават решенията на съответните държавни органи.

В случай, че уредниците не се откажат, същия ден в Белград ще се състои " най-голямата национално литийно шествие с присъединяване на над 100 000 фамилни хора, които няма да разрешат някой да наскърбява всичко сръбско, обичайно, фамилно ", разгласи Обрадович.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР