Членове на британския парламент поискаха от шефа на Фейсбук Марк

...
Членове на британския парламент поискаха от шефа на Фейсбук Марк
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и ЕС погнаха „Фейсбук” във връзка със скандала

Членове на английския парламент желаеха от шефа на " Facebook " Марк Зукърбърг да свидетелства обществено по отношение на разразилия се скандал към аналитичната компания Cambridge Analytica. Те желаеха доказателства, свързани с връзките на обществената мрежа с основаната в Лондон компания, осведомят международни организации.

През уикенда стана ясно, че компанията Cambridge Analytica, работила с предизборния екип на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, се сдобила с милиони профили на американски гласоподаватели във " Facebook " и ги употребила за основаването на софтуерна стратегия за предугаждане и оказване на въздействие при избора на претендент на изборите в Съединени американски щати. Компанията нелегално употребила 50 млн. профила във " Facebook ".

Британският народен представител Деймиън Колинс е изпратил писмо на Зукърбърг с апел да даде показания пред Комисията по цифрови технологии, просвета, медии и спорт. Той би трябвало да отговори до 26 март.

До момента Зукърбърг мълчи по проблема.

Британският комисар по отбрана на информацията Елизабет Денъм съобщи в понеделник, че изисква заповед за достъп до сървърите на компанията Cambridge Analytica.

Англия стартира следствие дали " Facebook " прави задоволително за отбрана на персоналните данни, откакто Крис Уайли разкри, че основаната в Лондон компания, наета от Доналд Тръмп, нелегално се е сдобила с достъп до информацията на 50 милиона консуматори в обществената мрежа за смяна на публичното мнение.

Американски и европейски политици също упорстват за пояснение по какъв начин консултантската компания е получила достъп до персоналните данни. Политици в Съединени американски щати, Англия и Европа приканват за следствие на информацията. Федералната комисия по търговия на Съединени американски щати също ще проверява " Facebook ". В Съединени американски щати упорстват Зукърбърг да даде показания пред Комисията по правораздаване в Сената. В понеделник ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че ще проведат следствие дали има корист с персонална информация.

" Facebook " загуби близо 7% или 40 милиарда $ от пазарната си стойност, защото вложителите се притесняват, че ново законодателство може да навреди на бизнеса на компанията.

Проверките съставляват нова опасност за репутацията на платформата, която към този момент е подложена на офанзива, защото е употребена от руснаците като инструмент за оказване на въздействие на президентския избор през 2016 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР