Членът на Комисията по външни отношения на Сената на САЩ ...

Членът на Комисията по външни отношения на Сената на САЩ

Петков е обсъждал с американски сенатор напредъка по отблокирането на РСМ по пътя към ЕС

Членът на Комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати сенатор Крис Мърфи се е срещнал във вторник с министър-председателя на България Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на защитата Драгомир Заков и заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, с цел да обсъдят енергийната сигурност на България и напредъка на двустранните договаряния със Северна Македония. След срещата Мърфи разгласява следното изказване:

" Радвам се, че се срещнах с министър-председателя Петков, с цел да обсъдим поддръжката на България за Украйна и по какъв начин Съединените щати могат да оказват помощ за обезпечаването на различни енергийни източници след прекъсването на доставките на " Газпром " за страната от Русия. Изключително значимо е да влагаме в помощ за енергийната сигурност като допълнение на тази към Украйна, с цел да помогнем на страни като България да прекратят зависимостта си от съветския петрол и газ и да отрежат Путин от най-големия му източник на доходи ", съобщи Мърфи.

" Обсъдихме също по този начин значимостта на напредъка в двустранните договаряния със Северна Македония за отблокиране на пътя на Скопие към Европейския съюз. Членството на Северна Македония в последна сметка е в полза на България и аз ясно показах поддръжката на Съединените щати за развиване, което да подсигурява пътя напред. "

Източник: dnesplus.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg