Членът на Изпълкома към БФС и президент на Славия Венцеслав

...
Членът на Изпълкома към БФС и президент на Славия Венцеслав
Коментари Харесай

Венци Стефанов: По-добре българче, отколкото Бонго от Конго

Членът на Изпълкома към БФС и президент на Славия Венцеслав Стефанов даде извънредно изявление пред организация БЛИЦ.

-Г-н Стефанов? На последното съвещание на Изпълкома не беше даден отговор на доста значим въпрос: Кога ще има конгрес на БФС?
-Ако питаш мен, трябваше да е през вчерашния ден. Трябваше към този момент да е завършил. Всичко зависи от това какви решения ще вземе страната по отношение на пандемията и ограниченията. Знаете, че конгресът беше отсрочен, тъй като нямаше по какъв начин 600-700 делегата да се съберат в една зала. Паднат ли ограничаващите ограничения, ще приказваме за установяване на дата и привикване на най-важния конгрес в българския футбол по допустимо най-бързия метод.

-Ако обаче в този момент има конгрес – да речем напролет, той ще бъде ексклузивен. И новоизбраният президент няма да е на власт цялостен мандат, а единствено до февруари 2022 година, когато изтича мандатът на Борислав Михайлов…
-Аз считам, че новият президент би трябвало да застане на горещия стол не за една година или за няколко месеца. Защо това предписание да не бъде променено по време на конгреса? Защо да не бъде гласувано от делегатите, от представителите на всички клубове у нас – както професионалните, по този начин и аматьорските. Като стана въпрос за аматьорския футбол, желая да изкажа своето мнение по една гореща тематика.

-Какво имате поради?
-Скоро четох, че аматьорският футбол би трябвало да бъде пратен в небитието и да не взе участие в избора на нов президент. Смятам, че това ще е неверно решение. Категорично декларирам, че дилетантите сформират пирамидата на най-популярния спорт у нас. Без нея няма основи, няма да има футбол. Не бива никога да низвергваме аматьорския футбол. Аматьорите са люпилнята на футбола ни. Аз съм разговарял с доста хора от селата към София, долу в Югозападна България, в Пловдивско. С хора от клубове от трета и четвърта лига. Запознат съм с техните проблеми. Те не желаят кой знае какво. Те строят, боядисват съблекални, поддържат терени, купуват топки.
Тук ще засегна още една значима тематика. Задължително би трябвало да се понижи броя на чужденците у нас. Нека да има такива, само че да са по-малко и да са качествени, а не всякакви чики-рикита от Чад, Замбия и Зимбабве. Подчертавам - качествени! Знаете ли на каква смешна сцена присъствах тук в Турция, където ме заварвате сега?

- На каква?
- Тук се готвят много наши тимове, освен Славия. Та в един от тимовете дошъл чужденец. Голям гений бил, огромна работа. Ама два пъти юнакът се успива за подготовка. Нещо не му се става, лежи му се в кревата…

-Така ли? Кой е този тим?
-Няма значение. Сега тази заран го виждам, че го санкционирали да върти обиколки на терена. Да му е за урок да не се успива. Е, такива чужденци и ще оправят футбола ни. Аз в действителност държа на колкото се може по-бърз конгрес с вярата да изберем нов президент, който да направи големи промени и разбърквания, с цел да тръгне футболът ни по тази пътека, по която от дълго време трябваше да сме тръгнали.
Искам дебело да подчертая и друго - новият президент би трябвало да наложи непоколебим надзор над тези, които експлоатират базата на футболния съюз. Там нещата не са вярно построени. Трябва да се трансформират тотално. Всички тимове би трябвало да имат достъп, само че би трябвало всичко да се заплаща. А не да се оставят компании, които са неизрядни платци. Сега се борим БФС да си вземе забавени пари от две-три години.

-Кои са тези компании, които са „ не запомнили “ да платят?
-Няма значение кои са, значимото е да се заплаща, когато ползваш нещо. Друго нещо ще ви разкрия. Министърът на спорта и БФС са на път да реализират съглашение по отношение на една сума, която футболният съюз дължи на страната. Текат правосъдни разногласия, само че считам, че не трябва да се стига до съд. Вярвам, че краткотрайният президент и вицепрезидентите на БФС ще се схванат с министър Кралев и този проблем ще бъде изчистен. Този проблем е от времето на Павел Колев във футболния съюз. Трябва парите да се върнат на страната, с цел да може страната да дава отново. Министерството на спорта ще отпусне 1,5 милиона лв., като половината ще отидат за аматьорския футбол. Истината е следната – страната и БФС би трябвало да вървят ръка за ръка.

- А какъв би трябвало да е новият президент на БФС?
- Да е президент на болшинството, а не на малцинството. Не на професионалните, а на всички клубове – и аматьорските най-много. Ако той не се опира до дилетантите, ще бъде изгубен.

- Новият селекционер Ясен Петров е в Турция, където много наши тимове са на подготовка?
-Да, тука е. Видях го. Има голямо предпочитание и упоритост, дано му дадем късмет и да го оставим да работи. Тук към този момент са и младежките национали. Така че – Ясен ще има избор. Но с цел да е изборът му по-голям, би трябвало да се дава късмет на българските играчи. Браво на Николай Киров! Човекът взел в мъжкия тим на Арда едно 14-годишно българче. По-добре българче, а не Бонго от Конго. Не ме разбирайте неправилно. В Африка и в Южна Америка има ужасно положителни футболисти. Много положителни. Но те отиват в мощни тимове във Франция, Англия и другите водещи страни. Идват такива от време на време и у нас, само че са необичайност. В множеството случаи ни заливат с ниска класа. Каква ти класа, никаква класа. Така че - дано пускаме българско произвеждане на футболния терен и на футболния пазар. Нека младите българи, които до неотдавна духаха супата поради безкрайните недоказани чужденци, изяждащи хляба им, бъдат сложени на напред във времето!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР