Членът на Европейския парламент от Латвия Татяна Жданок сътрудничи на

...
Членът на Европейския парламент от Латвия Татяна Жданок сътрудничи на
Коментари Харесай

The Insider: Латвийски евродепутат е агент на КГБ

Членът на Европейския парламент от Латвия Татяна Жданок сътрудничи на съветските разследващи служби най-малко от 2004 година и е работила под управлението на офицери от Пети отдел на Федералната работа за сигурност (ФСБ). Това разкрива проверяващото издание The Insider https://theins.ru/politika/268692, чиито публицисти са се срещнали с хакната имейл преписка на Жданок. Изтеклите материали са оповестени и на латвийски и естонски от Re:Baltica и Delfi.

Съдейки по изтеклата информация, Жданок си кореспондира със своя управляващ офицер от октомври 2005 година. Това е служителят на отдела на ФСБ за Санкт Петербург Дмитрий Гладей, който публично е работил в малко известни организации за наблюдаване на избори.

Тя, да вземем за пример, се е отчитала за присъединяване в конференции в Нарва и Талин, които били спонсорирани от фракцията на Зелените в Европейския парламент и от Европейския свободен алианс. Последната организация, в която е членувала Жданок, е непосредствено посочена от Естонската работа за вътрешна сигурност като прикритие на ФСБ, което е „ квалифицирано в Санкт Петербург и показано като успех в отчет директно до шефа на ФСБ “.

Жданок е провела чувания в Европейския парламент по отношение на преместването на паметника на руските воини от центъра на Талин през 2007 година и по-късно рапортува на офицера за съответните изявления в медиите, написани от нейния „ стажант “ Иван Енгашев.

Също през 2010 година Жданок изпраща на Гладей проектоплан за задвижване на честването на Деня на успеха на 9 май в Латвия. В него тя желае в допълнение финансиране от шест хиляди евро – за основаване на документален филм и закупуване на георгиевски лентички.

След 2013 година, съдейки по кореспонденцията, Жданок има нов куриращ офицер на име Сергей Красин. The Insider открива същинската му идентичност – това е офицерът от ФСБ от Санкт Петербург Сергей Белтюков. Освен това Жданок работи с различен действен чиновник на ФСБ – Артем Куреев. Както се показва в следствието, през 2014 година депутатката е подала молба до белгийското посолство в Москва за приемане на шенгенска виза за Куреев за посещаване в Европейския парламент.

В диалог с проверяващите публицисти Жданок не отхвърля достоверността на писмата, само че отхвърля да разяснява наличието им. „ Не мога да считам този текст за заложени ми въпроси, защото се основава на информация, която по формулировка не може да бъде на ваше разположение “, споделила депутатката пред Re:Baltica.

Тя удостоверила и познанството си с Гладай, като твърди, че го е срещнала при започване на 70-те години на предишния век в лагер в Северен Кавказ, където двамата се учили да карат ски.

„ Срещнах Дмитрий и жена му няколко пъти в Ленинград, където живееха. Посетиха и Рига няколко пъти. По-късно, когато щерка им се омъжи за латвиец, те постоянно идваха в Рига при роднините си. Човекът се реалокира при жена си в Санкт Петербург, стартира сполучлив бизнес там и отвори ресторант, предлагащ латвийска кухня “, споделила депутатката пред репортерите на The Insider.

Тя добавила, че като евродепутат е участвала на няколко конференции, проведени от организацията на Гладай в Санкт Петербург. Жданок не изяснява за какво е изпратила планове и прессъобщения на Гладай за утвърждение.

Тя отхвърля да е знаела, че Гладай работи за съветските разследващи служби. „ Мога да потвърждавам, че от тези, с които съм седяла на една маса, единствено за Владимир Путин и Сергей Наришкин знаех сигурно, че са чиновници на ФСБ на Русия “, споделила Жданок на публицистите.

Латвийската работа за държавна сигурност декларира в коментар за Re:Baltica, латвийското законодателство от 2016 година планува наказване за подкрепяне на непозната страна или организация в действия, ориентирани против Латвия. Този закон няма противоположна мощ.

„ Следователно историческите епизоди, посочени във вашите въпроси, не могат да бъдат квалифицирани като закононарушение “, споделил ръководителят на службата Нормундс Межвиец. Едно от писмата на Жданок обаче е изпратено след 2017 година „ Това сигурно ще бъде преценено “, добавил Межвиец.

Татяна Жданок е родена през 1950 година в Рига, приключва Латвийския държавен университет и влиза в Комунистическа партия на Съветския съюз. В края на 80-те години тя интензивно се бори за запазването на Латвия като част от Съюз на съветските социалистически републики. След възобновяване на независимостта на Латвия тя продължава политическата си активност, разчитайки на поддръжката на рускоезичната част от популацията. Между другото, тя започва радиопредаване в Латвия, наречено „ Руски учебен час “.

Жданок е съпредседател на партията Руски съюз на Латвия. От 2004 година – член на Европейския парламент. През 2022 година Жданок гласоподава срещу резолюция на Европейския парламент, осъждаща съветското навлизане в Украйна. След това Европейският свободен алианс приключва участието на „ Руския съюз на Латвия “. Както отбелязва Re:Baltica, заради промени в латвийското законодателство през май 2024 година Жданок няма да може да взе участие в изборите за Европейски парламент, след което ще се лиши от депутатския си имунитет.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР