Член на журито в сръбски музикален формат дисквалифицира македонски участник

...
Член на журито в сръбски музикален формат дисквалифицира македонски участник
Коментари Харесай

Сръбско жури дисквалифицира македонец в риалити защоте изпял песен на български

Член на журито в сръбски музикален формат дисквалифицира македонски участник поради избора му на българска ария. Нещо повече, участникът беше съпоставен с ром за това, че е изпял песента на български.

Потърпевшият от случилото се е чаровният артист от Северна Македония Дарко Джорджески, участник в последния епизод на музикалното предаване „ Zvezde Granda “. Дарко е извършил „ Моята загадка “ на Тоше Проески и „ Сен Тропе “ на българския поп фолк артист Азис. Получените за осъществяването му точки не му стигат за непосредствено прекосяване към идващия тур. Но това, което изненада всички в студиото, е коментарът на основателят на певческото шоу Саша Попович, предопределен за Джорджески.

„ Ти какъв си по народност? “, попитал креативният шеф Попович състезателят в риалитито, след което той дал отговор: „ Македонец “.

„ Е за какво тогава пееш на български? Това е дисквалификация, тъй като наруши правилото. “ - приключил Попович, след което в диалога се присъединили и останалите членове на журито.

„ Работата е елементарна, щом не е на роден език, тогава не би трябвало! Само ромите могат да пеят на всички езици. Не изпя тази ария както би трябвало. “ - сподели Драган Стойкович Босанац.

Друг от членовете на журито обаче, Александър Милич Мили, се застъпил за изпълнителя.

„ Подкрепям концепцията тук да се пее на всички балкански езици. Азис гостува при мен в „ Милиграм “ с забавна ария, само че настоя да пее на сръбски. Подкрепям това. “

Позицията на Мили незабавно била подкрепена от Вики Милкович, само че полемиката за езиците била прекратена от Попович, който споделил на претендентите: „ Добре, няма потребност да обсъждаме повече. “

Сърбия ескалира от ден на ден реториката във връзка с курса си на доминиране над останалите балкански страни, като нейните шовинистични упоритости и начинания за налагане на лидерски позиции в района намират своята реализация, съгласно мнозина анализатори, в планове като „ Отворени Балкани “ и концепцията за „ Сръбски свят “. Не е загадка и близката връзка с нейната съседка Северна Македония, както във връзка с икономическите, по този начин и по геополитическите ползи, разясняват специалисти по Балканите.

„ Zvezde Granda “ е сръбско спортно певческо шоу, основано от Саша Попович и продуцирано от Grand Production. Шоуто стартира да се излъчва през 2004 година по RTV Pink. През 2014 година „ Zvezde Granda “ се реалокира в Prva, а през 2022 година се завръща още веднъж в Pink.

Почти 440 000 сърби подписаха петиция с искане две малките екрани, сред които и проправителствената Pink, да изгубят лицензите си за лъчение на риалити излъчвания. За телевизионният канал е известно, че е под управлението на сръбския президент Александър Вучич и е напълно доминирана от курса, натрапен от него.

Не е изненада, че случилото се в предаването точно по тази телевизия следва реториката на сръбския президент по отношение на България, който неведнъж показва отрицателно отношение към страната и в голям брой свои изявления насочва нападки и намерено заяждане с нея. При откриването на първия магазин от веригата " Лидл " да вземем за пример Вучич съобщи следното: „ По-красив е от този в България. Там бях преди 6-7 години, само че този магазин е доста по-красив ". Изявлението му беше публикувано по всички медии, в това число и в държавната като водеща вест. При откриването на фабриката на филипинската компания IMI в Ниш Вучич предложи на закъснелия за церемонията неин общоприет шеф Артур Тан идващия път да не лети през София, а през Белград и Ниш. " Закъсняхте, тъй като кацнахте в София, а не в Белград или Ниш. Следващият път несъмнено ще извършите по-добър избор “, сподели Вучич. Твърденията му пък, че „ по всички стопански индикатори Сърбия изпреварва България “, са намерено и потвърдено манипулиране на цифрите.

Случилото се е просто следващият опит за въздействие на Сърбия върху македонската ѝ съседка в един толкоз сензитивен въпрос като разногласието за езика сред нея и България, както и следване на разказа за антибългарска изразителност и държание. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР