Читалище „Делиорман“ в град Разград отбеляза Международния ден на майчиния

...
Читалище „Делиорман“ в град Разград отбеляза Международния ден на майчиния
Коментари Харесай

Ахмед Ахмедов: Културните дейци съхраняват самобитността и традициите

Читалище „Делиорман“ в град Разград означи Международния ден на майчиния език с празненство под наслов „ Любовта извира от сърцето, а обичта – от МАЙЧИНИЯ ЕЗИК! “.

Празникът е отдаден на запазване на езиковото и културно разнообразие по света.
 Razgrad maichin ezik1
Майчиният език на всеки български жител е заветен, а наша задача и дълг е да почитаме, почитаме и тачим своя роден език, обичаи и традиции, означи в приветствието си ръководителят на читалището Айше Челеби.

При съблюдаване на всички противоепидемични ограничения на празника участваха културни дейци, поети, писатели, музиканти и политици от област Разград.

Участниците се любуваха на музика, песни, лирика, както и на обичайната домашна кулинария с вкусни сладки и солени ястия, поднесени с топло турско кафе и чай.
 Razgrad maichin ezik2
Със стихове бе празнувана 120-годишнината от рождението на общоизвестния стихотворец Назъм Хикмет. Всички присъстващи културни дейци, измежду които поетът и някогашен кмет на община Исперих Адил Рашидов, известният стихотворец, публицист и преводач Ахмет Емин Атасой, поетът и публицист Яхя Акбулут и Исмаил Мехмедов и други акцентираха в изявленията си смисъла и значимостта на майчиния език.

Музикантите Хикмет Кечиджиев, Исмаил и Назъм демонстрираха виртуозни осъществявания на саз, ок и дарбука.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов благодари на уредниците, че макар компликациите в изискванията на пандемия и глобализация, съхраняват самобитността, традициите, обичаите и културната еднаквост и полезности като мощен фактор за духовно оцеляване и в същото време като незаместим запас за стабилно развиване.
 Razgrad maichin ezik3
В празника участваха още националният представител от Движение за права и свободи Ихсан Хаккъ, регионалният ръководител на партията Мехмед Салим, общинския ръководител Али Назмиев и зам.-кмета на община Разград Хабибе Расим.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР