Чисто нова зала за ерготерапия ще бъде открита на 12

...
Чисто нова зала за ерготерапия ще бъде открита на 12
Коментари Харесай

Във Варна откриват чисто нова зала за ерготерапия

Чисто нова зала за ерготерапия ще бъде открита на 12 януари в Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов “ – Варна, оповестяват от там за Moreto.net

Залата е осъществена със средства от дарителска платформа Подкрепи.бг и Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов “ – Варна. Общата стойност на залата за ерготерапия е 37 824 лв., от тях са дадени за строително-монтажни работи - 18 004.00 лв. от дарителската платформа и 19 820 лв. от учебното заведение.

В залата за ерготерапия с повърхност 44 кв. м., на стойност - 37 824 лв., са инсталирани: сетивни панели, висящи люлки, комбинирана стена за катерене, ролкова пързалка, великански валяци и други уреди, съобразени с възрастта, уврежданията и двигателните умения на учениците.
Ерготерапията е просвета, която е ориентирана към включване на деца и възрастни в действия, които са значими и значими за тях. Ерготерапевта дава поддръжка в посока на асимилиране на нужните умения и познания, за присъединяване в тези действия и не на последно място основаване на условия за автономия и самостоятелност при осъществяването им.

Ерготерапията постоянно е самостоятелна терапия, взимаща под внимание самостоятелните положения и увреждания на децата. Тя е съобразена с потребностите и стремежите на детето учебна среда. Ерготерапията може да помогне в развиването на опциите и за справяне с дейностите в всекидневието, да помогне на учениците да открият очарованието от напредъка в живота.

През ранните години се слагат основите за независимото справяне с ежедневните задания и това е интервалът, в който децата учат и развиват разнообразни умения главно през игра. Тези умения са взаимосвързани и забавянето при придобиване на някои от тях постоянно има второстепенен резултат за доста други, в това число за сполучливото включване в учебно заведение. Ерготерапията може да помогне да бъдат избегнати или преодолени тези усложнения в развиването.

Тези действия са свързани с три съществени сфери – игра, учене и самообслужване при децата. Ерготерапевтичната процедура, живо се интересува от взаимоотношението сред личността, средата и активността и това кара ерготерапевта да направи оценка на всеки един детайл и тяхното взаимодействие, с цел да се направи проект за деяние в посока поддръжка и терапия, като крайната цел е детето, да бъде оптимално независимо и без значение по време на присъединяване в дейностите от всекидневието.

Ерготерапията може да помогне на децата, които имат усложнения с координацията, фокусирането и организирането на дадена активност. Тя също може да помогне на децата, които се затрудняват да управляват личните си дейности и държание и/или мъчно интегрират другите тласъци идващи от средата. Решаващо значение има при избрани усложнения свързани с ученето и вниманието, с които децата се борят в учебно заведение и в всекидневието си. Работи се за финна и груба моторика като: потребление на четка за зъби, обличане, скачане, катерене, писане на дъска и нареждане на раницата.

Подкрепи.бг е транспарантна онлайн дарителска платформа, която е построена от доброволци, които са експерти в разнообразни области (ИТ, дизайн, маркетинг, право, финанси, обществени действия и др.). Идеята за платформата се заражда в края на 2020 година след регистрирана потребност от дарителска платформа, на която хората да имат доверие. След задълбочено изследване на особеностите, потребностите и провокациите в региона на онлайн дарителството и дарителството в България като цяло, в средата на 2021 година стартира

усилена работа по техническото създаване на платформата. След близо година и половина упорита работа на войска от доброволци от цяла България и няколко организации-партньори като Суперхостинг и СофтУни, през Август 2022 година платформата започва публично с две пилотни акции за дарения. Една от тези две акции и първата сполучливо събрала средства е акцията за създаване на стая за ерготерапия в помощ на децата с нарушено зрение от Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение Проф. доктор Иван Шишманов “ в гр. Варна. Към днешна дата на платформата може да се намерят 5 дейни и 3 сполучливо завършили акции. Платформата към момента е в развой на развиване и всички акции, които са на нея са авансово проучени, а тяхното осъществяване оценено от екипа, с цел да се откри най-оптималната формула за бистрота, която е в основата на Подкрепи.бг.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР