Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от

...
Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от
Коментари Харесай

На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри

Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от пазара на труда влизат 69 и е огромен проблем, в случай че не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега множеството работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се лимитират дотолкоз, доколкото им стига човешкият запас. Най-основните неща, които е належащо да се създадат, са инспектиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развиването на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без импорт на хора извън няма по какъв начин да се получи. Това сподели Надя Василева, ръководител на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „ Светът е бизнес ” с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ в последните няколко месеца има много сериозен растеж на заплатите, само че единствено това няма да реши казуса с дефицита на фрагменти.

" Не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и по тази причина би трябвало да се организираме и да си внесем чиновници от третите страни, които да се усещат добре в България ”, добави гостът.

Трябва да се направи целеустремен импорт и процесът би трябвало да е централизиран, а не просто, както сега, са го оставили на произвола на ориста и всеки шеф прави независими опити, акцентира Василева.

" Проблемът в България е следният – имаме огромна емиграция и по-малка имиграция, в случай че това не се обърне, няма да имаме растеж на брутния вътрешен артикул... В образованието също би трябвало да има нов метод на образование, тъй че хора, които биха желали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз метод ”, изясни Василева.

В момента има планове, по които са импортирани хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите оферират и на българи, само че не могат да ги намерят, описа събеседникът.

Според Василева различен вид за запълване на дефицита на фрагменти е по-забързаната и по-масирана цифровизация и навлизането на новите технологии.

Не е наложително всички чиновници да се върнат да работят в офиса, тъй като има разнообразни видове хора и някои от тях не желаят да поддържат връзка с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, уточни Василева и добави, че в България към този момент има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР