Чисто белият сняг на Антарктика става все по-силно замърсен с

...
Чисто белият сняг на Антарктика става все по-силно замърсен с
Коментари Харесай

Снегът на Антарктика почернява заради сажди от туристическите кораби

Чисто белият сняг на Антарктика става все по-силно нечист с черен въглерод, изхвърлен от моторите на туристическите кораби, сочи ново проучване, оповестено в Nature Communications.

Наскоро интернационален екип от учени изследва равнищата на черен въглерод (т.е. на процедура сажди), формирани от непълното изгаряне на изкопаеми горива, из 28 разнообразни места по 2000-километрова линия, разпростряла се от северната част на Антарктика до южната планина Елсуърт. Откритията им демонстрират, че равнищата на черен въглерод са доста по-високи в снега, намиращ се наоколо до изследователските станции туристическите местности, спрямо тези в останалата част на региона.

От своя страна почерняването на снега води до абсорбирането на по-големи количества слънчева сила и надлежно – става надалеч по-податлив на разтапяне (феномен, прочут като резултата албедо). За невъоръженото око смяната може и да наподобява незначителна, само че на пръв взор небрежното потъмняване на снежната завивка може да има обилни последици. Екипът пресмята, че всяко лято черният въглерод е виновен за спомагателното разтопяване на 23 мм сняг и всеки един клиент в района способства за лятното размразяване на близо 83 тона сняг.

„ Тежестта на залежите [от черен въглерод] варира според от географския район, само че ние изчислихме, че преждевременното размразяване на снежната завивка в резултат на отпечатъка от черен въглерод от туризма е от порядъка на десетки до стотици тона на клиент “, се споделя в изследването.

През минали десетилетия Антарктика е била дом само на пингвини и няколко научни проучвателен бази. Днес обаче човешката интензивност на континента се ускорява. През сезона 2019 – 2020 Антарктика е посетена от към 74 000 туристи – т.е. 32 % повече по отношение на сезона 2018 – 2019 и над 20 пъти повече, в сравнение с преди едно десетилетие.

По-голямата част от залежите на черен въглерод са вследствие от излъчвания от горящите изкопаеми горива туристически кораби. Според изследването Международната асоциация на туроператорите на Антарктида разполага с непрекъснато възходящ флот от 54 кораба, в това число шест огромни круизни кораба, и е направила над 375 отпътувания през сезона 2019-2020.

Въпреки че концепцията да посетите Антарктида като екскурзиант може и да звучи примамливо, откривателите настояват, че техните открития демонстрират, че би трябвало съществено да преразгледаме връзките си с Антарктида. Освен настояването за по-бърз преход към чисти горива и хибридни или електрически кораби, създателите на проучването считат също по този начин, че би трябвало да има по-строги ограничавания за броя на туристите, които да имат правото да посещават района.

Смята се, че отепчатъкът от черен въглерод в резултат на туризма всъщност е бил по-голям преди десетилетие - преди възбраната за потребление на тежко гориво в региона да влезе в действие и преди да се подхващат разнообразни ограничения за почистването на антарктическите кораби - но би трябвало да се направи още. В противоположен случай бъдещето на най-студения, прохладен и изсъхнал континент на Земята няма да е красиво.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР