Чистият имидж на Сингапур под лупа на фона на скандала за пране на пари

...
Сингапур – Имиджът на Сингапур като чист бизнес център е
Коментари Харесай

Сингапур – Имиджът на Сингапур като чист бизнес център е под лупа на фона на огромен скандал за пране на пари, който досега е довел до 10 ареста и изземването на активи на стойност 1,8 милиарда сингапурски долара (1,3 милиарда долара).

Полицията в Сингапур арестува миналия месец 10 чуждестранни граждани – на възраст между 31 и 44 години – и претърси резиденции, като конфискува луксозни предмети, включително чанти Hermes, часовници Patek Philippe, отлежало уиски Macallan и автомобили Bentley и Rolls-Royce.

Всички заподозрени са родом от Фуджиан в Източен Китай, но включват притежатели на кипърски, турски, камбоджански и вануатуански паспорти.

Полицията в Сингапур твърди, че иззетите активи са неправомерно придобити от организирана престъпност, извършена в чужбина, включително измами и онлайн хазарт, чиито приходи са били внесени в Сингапур и филтрирани през финансовите институции на страната.

Случаят хвърли светлина върху репутацията на Сингапур като добре управляван финансов център с ниска престъпност или „Източна Швейцария“.

Това също е нежелана новина за управляващата партия в Сингапур, която беше разтърсена от поредица от редки политически скандали през последните няколко месеца, включително разследване за корупция, включващо министъра на транспорта.

За потенциалните перачи на пари градът-държава в Югоизточна Азия може да бъде привлекателна опция поради статута си на основен финансов център, който предлага набор от финансови инструменти, според анализатори.

„Големите обеми финансови транзакции, които преминават през нашите граници, могат да затруднят регулаторите при отсяването на незаконни транзакции,“ Woo Jun Jie, старши научен сътрудник в Института за политически изследвания към Националния университет на Сингапур (NUS ), каза Ал Джазира.

Прането на пари може да се извършва чрез различни канали, от недвижими имоти и криптовалута до казина и регистрирани компании.

Мак Юен Тийн, експерт по корпоративно управление в NUS Business School, каза, че случаите на пране на пари често включват юридически лица на Британските Вирджински острови и други юрисдикции на данъчни убежища, където крайните действителни собственици не се разкриват.

„Притеснявам се, че заешката дупка е наистина дълбока и широка“, каза Мак пред Al Jazeera.

Юджийн Тан, доцент по право в Сингапурския университет по мениджмънт (SMU), каза, че градът-държава е привлекателен за перачите на пари, тъй като е по-малко вероятно средствата да бъдат разглеждани с подозрение, след като влязат във финансовата система там.

Това се дължи на „нашата репутация на доверен финансов център със строги закони и строго прилагане“, каза Тан пред Al Jazeera.

По същия начин трафикантите на наркотици са подготвени да преминат транзитно през Сингапур, тъй като е по-малко вероятно трети страни да се отнасят с повишено подозрение към пътниците, идващи от Сингапур, като се има предвид изключително строгите закони за наркотиците в страната, каза Тан.

„Перачите на пари са готови да поемат удар, защото предимствата от възможността да перат парите тук улесняват преместването на средствата в други юрисдикции като Обединеното кралство и ЕС, вместо да перат парите в тези юрисдикции,“ каза той.

Имиджът на Сингапур като „площадка за богатите“ може също да добави към усещането, че правилата му са хлабави, каза Тан.

Той каза, че въпреки че не знае за зейнали вратички в правоприлагането, „проверките надолу по веригата изглеждат слаби“, след като средствата са във финансовата система на Сингапур.

Тан каза, че е чувал за случаи, при които банките са приемали входящи финансови потоци, дори ако са подадени доклади за подозрителни транзакции.

„С други думи, някои банки виждат това като прехвърляне на тежестта върху властите“, каза той. Когато властите не предприемат нищо, някои банки са готови да приемат въпросните средства, добави той.

Мак от NUS каза, че последният случай е хвърлил светлина върху това каква отговорност, ако има такава, принадлежи на други звена във веригата за пране на пари, като строителни предприемачи, търговци на луксозни автомобили, голф и кънтри клубове, търговци на луксозни часовници и посредници като агенти по недвижими имоти, счетоводители и адвокати.

Съветът за агенции за недвижими имоти (CEA), който регулира индустрията за недвижими имоти в Сингапур, заяви, че разследва агенти за имоти, които може да са улеснили сделки с имоти, свързани със случая.

Мак каза, че голяма част от отговорността се носи от банките, които имат обширни политики за комплексна проверка на клиента и задължения за докладване на подозрителни транзакции, но те може да не са ефективни.

„Когато има нарушения, наложените санкции обикновено са доста ниски и няма малка отговорност за тези в борда и висшето ръководство. Това може да насърчи култура, която поставя печалбите пред етиката и съответствието“, каза Мак.

„Като държава фокусирани ли сме повече върху растежа на БВП и увеличаването на дохода на глава от населението, вместо да правим правилното нещо? Дали нашите регулаторни органи са фокусирани повече върху развитието на пазара, отколкото върху регулирането и прилагането?“ добави той.

В сектора на имотите има изобилие от истории за новопристигнали чужденци с куфари, пълни с пари, включително случаи на наематели, които плащат първоначални вноски за лизинг в брой, въпреки факта, че нямат работна виза или виза за пребиваване.

През последните години Сингапур отпразнува успехите си в привличането на богатите да пуснат корени в града-държава.

Броят на еднофамилните офиси почти се е удвоил от края на 2020 г., от 400 на около 700, според Съвета за икономическо развитие (EDB).

Богатите чужденци също бяха привлечени от Програмата за глобални инвеститори, която дава бърза възможност за постоянно пребиваване на инвеститорите, въпреки че схемата наскоро въведе по-строги изисквания.

Ку Суи Йонг, директор на консултантската фирма за недвижими имоти International Property Advisor, предположи, че стремежът на властите да привлекат свръхбогатите може да е довел до „влизане на всякакви“.

„Тъй като имиджът на Сингапур е изграден много добре през последните пет десетилетия, хората може да възприемат този случай за пране на пари като еднократен, вместо да се занимават с това, което може да бъде по-широк, системен проблем“, каза Ку пред Al Jazeera .

Дали прането на пари е „летяло под радара от години“ и последният случай е показателен за системни проблеми, остава да се види, каза Антон Мойсеиенко, преподавател по право в Австралийския национален университет, който изучава транснационална и икономическа престъпност.< /p>

„Случаи като този са лакмус, за да се види дали правителството на Сингапур има способността да предприеме сложни операции на високо ниво. Това също е шанс да отидете до чертожната дъска и да научите уроци...”, каза Мойсеиенко пред Al Jazeera.

„Не искате случаите да продължават да се повтарят и Сингапур да бъде магнит за мръсни пари.“

Монетарният орган на Сингапур разработва дигитална платформа, COSMIC, за да позволи на финансовите институции да споделят по сигурен начин информация за клиенти, които проявяват множество „червени знамена“, които може да показват потенциални финансови престъпления.

Новите правила през юни също задължиха проверките на предприемачите за надлежна проверка на потенциални купувачи и доклади за всякакви подозрителни практики.

Виктория Тинг, асоцииран директор в Setia Law и бивш прокурор, каза, че макар да е твърде рано да се каже кои заинтересовани страни може да са замесени в последния случай, регулаторната рамка на Сингапур е стабилна.

Сингапур има „високо ниво на придържане“ към стандартите на Специалната група за финансови действия и се класира високо в различни независими индекси за борба с прането на пари, каза Тинг пред Al Jazeera.

В Basel AML Index 2022, който оценява риска от пране на пари и финансиране на тероризма, Сингапур се класира на 100 от 128  – където 128 е най-ниският риск – пред други финансови центрове като Дубай и Хонконг.

Ting от Setia Law каза, че настоящият случай подчертава ефективността на властите в Сингапур и неговата система за докладване на подозрителни транзакции.

„Провеждането на нападение от такъв мащаб, със значителна степен на успех както по отношение на задържани лица, така и на иззети активи, демонстрира компетентността и сложността на правоприлагащите органи тук“, каза Тинг.

Властите на Сингапур са „в исторически план“ показали твърда позиция срещу несъответстващи субекти, каза тя.

Преди това Сингапур беше замесен в редица финансови скандали, при които банки бяха глобявани, а лица осъждани на затвор.

След скандала с 1 Malaysia Development Board (1MDB), MAS закри местния клон на базираната в Индонезия BSI Bank заради грубо нарушение, докато бившият банкер на BSI Yeo Jiawei беше осъден на 54 месеца затвор за различни престъпления, включително пране на пари.

Тан от SMU каза, че подобни скандали несъмнено са опетнили имиджа на града-държава.

„Реалността е, че мащабът на прегрешенията накара сингапурците да се чудят дали това не е само върхът на айсберга... Докато разследванията продължават, ще има още тревожни новини“, каза той.

Мак каза, че случаят е разкрил пропуски в системата и властите трябва да гарантират, че заловените ще платят висока цена.

„Светът ще наблюдава как се справяме с това“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР