Чистата печалба на руския гигант Газпром е намаляла с повече

...
Чистата печалба на руския гигант Газпром е намаляла с повече
Коментари Харесай

Печалбата на Газпром се понижи наполовина

Чистата облага на съветския колос Газпром е намаляла с повече от 50% на годишна основа през второто тримесечие до 149 милиарда рубли (2 милиарда долара), поради мощен спад в продажбите. Газовият монополист обаче отбелязва, че енергийният пазар се възвръща от последствията от пандемията от ковид, съобщи Ройтерс.

Освен от по-ниските цени и срутва в търсенето на горива поради рестриктивните мерки за пътешестване, съветските компании бяха наранени и от слабата рубла, която раздува задълженията, деноминирани в задгранична валута.

Държавната компания обаче въпреки всичко съумява да е на облага след загуба от 116 милиарда рубли през първото тримесечие, а и акцентира, че търговията през третото тримесечие се усъвършенства.

Главният финансов шеф на Газпром Фамил Садиров съобщи, че Газпром се придържа към по-рано оповестения си проект за дивиденти. Той означи, че пазарът се е подобрил през третото тримесечие, а спотовите цени на газа са надхвърлили 100 $ за 1000 кубични метра в Европа. Газпром осведоми, че приходите за интервала април-юни са спаднали 34% до 1,16 трлн. рубли по отношение на 1,78 трлн. рубли през същото тримесечие на предходната година.

Газовите продажби на компанията в Европа, които са главен източник на доходи, са намалели през първото полугодие с 47% на годишна основа до 756 милиарда рубли (10,3 милиарда  долара).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР