Числеността на цивилния и военния контингент от САЩ не може

...
Числеността на цивилния и военния контингент от САЩ не може
Коментари Харесай

Стефан Янев: Броят на американските войници у нас никога не е превишавал 2 500 души

Числеността на цивилния и военния контингент от Съединени американски щати не може да надвишава 2500 души или 5000 души в границите на 90 дни. От 1996 година не е имало случай наличието да приближава 2500 души, даже и с ротацията, когато едно обучение е по-продължително.
 
Това сподели военният министър Стефан Янев в отговор на въпрос на депутата от "Възраждане " Елена Гунчева - какъв брой са американските бойци у нас.
 
Всички дейности, които се правят в взаимните бази, са с позволение на министъра на защитата. Тези уреди са под български надзор и внушението, че са американски бази е по-скоро погрешно и не знам по какъв мотив и по какъв начин го употребявате, само че мисля, че не е правилно, разяснява Янев.
 
За какви услуги е заплащано и по какъв начин се дефинира рационалната цена?, попита още Гунчева.
 
Говорим за взаимни бази по интернационален контракт. В него е очакван механизмът, по който да се уреждат финансовите връзки, отвърна й Янев. Той изясни, че да вземем за пример в Ново село американците са вложили за инфраструктура - пътища, мишенни полета, полигони и така нататък
 
 По отношение на тези здания, които са водоснабдени с електричество и канализация, сметките се заплащат от Съединени американски щати там, където употребяват оборудванията. Не е съответно да приказваме на принцип за предоставяне и взимане, сподели Янев.
 
Смятате ли, че това съглашение е преференциално за българските национални ползи? Ще подкрепите ли прекратяването на това съглашение?, продължи с въпросите Гунчева.
 
Да, то е потребно за българската войска и тренираността й, и от тази позиция не бих подкрепил преустановяване на това съглашение, тъй като то е потребно, безапелационен бе военният  министър.
 
Не е в безстопанствен интерес да допуснем закъснение на развиването на този вид съвсем нова инфраструктура, разяснява още Янев по отношение на ремонта на авиобаза "Граф Игнатиево ", която би трябвало да одобри новите осем изтребителя Ф-16. Той напомни, че част от договорите за самолетите са тествани, а за други два тече инспекция сега.
 
Такъв комплициран план става по задание на Военновъздушни сили, само че те нямат задоволително познание и експертиза какво тъкмо следва, върви и тънко донастройване на параметрите. За 2020 - 2021 година са подписани над 45 контракта, а компаниите са най-малко 25. Нямаме систематичен админ на процеса. Такъв вид строителство не е правено от наши готови хора. Най-важната и забележимата част на пистата е очакван да стартира в средата на тази година. Там нещата вървят обикновено, сподели Янев.
 
Източник: epicenter.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР