Чиповете за лаптопи от следващо поколение на Intel ще предложат

...
Чиповете за лаптопи от следващо поколение на Intel ще предложат
Коментари Харесай

Битката за компютрите с изкуствен интелект


Чиповете за преносими компютри от последващо потомство на Intel ще предложат продуктивност от над 100 TOPS за AI задания (снимка: Intel)

Глобалният пазар на преносими компютри и лични компютри претърпява последователно възобновяване, воден от възходящата наклонност към лични компютри с изкуствен интелект (AI PC). Следователно, конкуренцията за възстановяване на изчислителната мощ на AI чиповете се обрисува като основен световен фокус.

Един от съперниците, Intel, по време на своето събитие Vision 2024, показа чип за преносими компютри от последващо потомство, Lunar Lake. Изпълнителният шеф Пат Гелсингър съобщи, че този чип ще обезпечи продуктивност от над 100 TOPS (трилиона интервенции в секунда) за AI, като единствено NPU способства за 45 TOPS.

Този резултат бележи трикратно нарастване на продуктивността за AI спрямо настоящото потомство чипове на Intel и дава отговор на прага на продуктивност от 45 TOPS NPU, заложен преди този момент от Intel за идващото потомство компютри с AI.
още по темата
Понастоящем NPU на процесора Intel Meteor Lake може да обезпечи единствено 10 TOPS, което не дава отговор на стандарта, изискван за идващото потомство компютри с изкуствен интелект. Но продуктивността на NPU в Lunar Lake дава отговор навръх стандарта 45 TOPS, отбелязва TrendForce, базирайки се на тайвански източници.

Пат Гелсингър не разкри подробни разбивки сред CPU и GPU за оставащите 55+ TOPS продуктивност, само че може да се спекулира, че GPU способства за към 50 TOPS, до момента в който процесорните ядра способстват за 5-10 TOPS.

Що се отнася до съперниците на Intel, настоящото потомство на платформата Ryzen Hawk Point на AMD предлага NPU продуктивност от 16 TOPS, което също е под планувания стандарт на Intel за идващото потомство компютри с изкуствен интелект.

Въпреки това AMD неотдавна съобщи, че нейните артикули от последващо потомство ще създадат обилни пробиви, с цел да отговорят на условията на AI изчисленията, включвайки постоянна архитектура с мощни CPU, GPU и NPU съставни елементи. Тази философия на дизайна е поредна за AMD от серията Ryzen 7040 до настоящата серия 8040.

На събитие за изкуствен интелект през декември предходната година AMD показа последващо потомство мобилен процесор Ryzen Strix Point с архитектура XDNA 2, който може да се похвали с трикратно нарастване на продуктивността за изкуствен интелект, спрямо предходното потомство.

И въпреки всичко AMD не разкри подробни разпределения на продуктивността за всеки съставен елемент. Независимо от това, едно просто пресмятане допуска, че в случай че продуктивността на NPU се утрои, тогава продуктивността на NPU на Ryzen Strix Point ще доближи 48 TOPS.

Платформата Snapdragon X Elite на Qualcomm е различен състезател в ескалиращата конкуренция за AI чипове. Базирани на Arm архитектура чипове ще излязат в средата на 2024 година Qualcomm съобщи, че нейната NPU продуктивност ще доближи 45 TOPS, което в допълнение ще ускори конкуренцията сред трите компании за владичество в идващото потомство AI калкулации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР