Чипове за 18,1 млрд. долара е произвела TSMC през второто

...
Коментари Харесай

TSMC за първи път ще изпревари Intel по тримесечни приходи


Чипове за 18,1 милиарда $ е произвела TSMC през второто тримесечие
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Най-големият производител на чипове по контракт TSMC има всички шансове да изпревари Intel по доходи за тримесечие. Това може да се случи за първи път през отчетния интервал април-юни 2022 година, съгласно анализатори, интервюирани от Yahoo Finance.

Прогнозите сочат, че приходите на TSMC за второто тримесечие ще доближат 18,1 милиарда $, което е с 43% повече от предходните три месеца, до момента в който постъпленията на Intel ще намалеят с 2% до 17,98 милиарда $ за същия интервал. Очакваното предимство на TSMC над Intel демонстрира какъв брой бързо нараства търсенето на услуги за произвеждане на чипове от производители на процесори като Nvidia, AMD и Apple, които нямат лични индустриални мощности, разяснява The Register.

Комбинираната тактика на Intel

Intel обичайно създава сама личните си чипове, само че в последно време американската корпорация изнася от ден на ден поръчки на открито, като ги разпорежда на TSMC и други сътрудници. В същото време Intel усилва своите индустриални благоприятни условия. Компанията назовава тази комбинирана тактика IDM 2.0.

През първото тримесечие на 2022 година Intel получи към 283 милиона $ от услуги за произвеждане на чипове за клиенти на трети страни, до момента в който приходите на TSMC от сходна активност, която е и съществена за тайванската компания, възлизат на 16,7 милиарда $.

Пазар с рекордни доходи

Според специалистите на TrendForce, през тримесечието януари-март десетте водещи производители на чипове по контракт  са спечелили общо 32 милиарда $, подобрявайки резултата от предходното тримесечие с 8,2%. Разглежданият пазар бележи рекордни доходи за 11-то следващо тримесечие.

Топ 5 на най-големите компании за произвеждане на чипове по контракт остава неизменен – това TSMC, Samsung, UMC, GlobalFoundries и SMIC. Данните на TrendForce демонстрират, че дружно тези компании управляват близо 90% от приходите от договорно произвеждане на чипове.

Факторът Китай

TSMC резервира производството си в Китай, макар че доста други заводи стопираха активност там, с цел да се съобразят с условията на локалните управляващи за битка с пандемията. В края на март 2022 година тайванската компания съобщи, че ще промени индустриалните си цели, с цел да се оправи с смяната в търсенето, породена от локдауна в Шанхай и Шенжен. Въпреки това TSMC няма проекти да ревизира своите прогнози за продажби и финансови разноски през 2022 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР