Чиновническо недоглеждане лишава стотици млади висшисти от правото на парични

...
Чиновническо недоглеждане лишава стотици млади висшисти от правото на парични
Коментари Харесай

Сдружение: Стотици младежи остават на улицата заради края на Старт на кариерата

" Чиновническо недовиждане лишава стотици млади висшисти от правото на парични компенсации за безработица ", възмущават се от съдружие „ Младежка самодейност 2020 “.
Публикуваме без редакторска интервенция писмото им, изпратено до медиите.
 Заради Старт в кариерата млад мъж осъди Агенцията по заетостта Заради " Старт в кариерата " млад мъж осъди Агенцията по заетостта
Заради провален късмет за кариера, малд мъж съумя да осъди Агенцията по заетостта. Става въпрос за случай, касаещ програмата " Старт в кари...
" се изгаври скандално с всички младежи с висше обучение от стратегия „ Старт на кариерата “. Оставя ги без парично обезщетение при разгласен локдаун и в разгара на пандемията от ковид.  Само след броени дни изтичат 9-месечните трудови контракти на всички младежи с висше обучение, включени в тазгодишното издание на програмата на Министерство на труда и обществената политика за поощряване на заетостта „ Старт на кариерата “, и те непосредствено отиват на борсата. Но уви, без правото да получават каквото и да е парично обезщетение. Причината е, че право на парично обезщетение за безработица от Национален осигурителен институт имат единствено лицата, за които са импортирани или дължими осигурителни вноски във фонд „ Безработица “ минимум 12 месеца през последните 18 месеца преди преустановяване на обезпечаването. А това автоматизирано лишава всички младежи, участващи сега в програмата „ Старт на кариерата “ на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и работещи в обществения бранш в цялата страна (в държавни и изпълнителни организации, министерства, комисии, регионални и общински администрации), от опцията да получават даже и минимално обезщетение, откакто договорите им бъдат прекъснати с приключването на 9-месечния период, за който са подписани.
От ведомството на министър Деница Сачева през септември тази година оповестиха, че с оглед по-успешната им трудова реализация ще удължат заетостта от девет на 12 месеца за младежите до 29 година с висше обучение, участващи в стратегия " Старт на кариерата ". Но това тяхно желание щяло да влезе в действие чак следващата година. В тази връзка, от неправителствената организация упорстват общественото министерство незабавно да преразгледа дискриминационното си и извънредно незаслужено решение за удължение на заетостта от девет на 12 месеца единствено за бъдещите участници в стратегия „ Старт на кариерата “, тъй че и всички тези няколкостотин младежи, които вземат участие и в този момент в нея, също да могат да получат по този начин значимото струпване от една година трудов стаж, даващ им след това законово право на обезщетение от бюрото по труда. Удължаването на заетостта от девет на 12 месеца освен за бъдещи участници в стратегия „ Старт на кариерата “, само че и за всички ангажирани сега в нея младежи, ще бъде и една ефикасна антикризисна мярка в отговор на пандемията от COVID-19.
Очакваме екипът на министър Сачева неотложно да внесе корекции във въпросната стратегия и да в профил дискриминационните детайли в нея, накърняващи съществено правата на сегашните участници в „ Старт на кариерата “.  Ако служителите в МТСП обаче се „ разсеят “ и не реагират съответно, то още в средата на декември 2020 година стотици младежи – участници в тазгодишното издание на стратегия „ Старт в кариерата “ - ще се влеят в армията на записаните безработни у нас, единствено че без право и на минимално парично обезщетение, защото 9-месечният трудов стаж, обезпечен им по линия на тази стратегия за поощряване на заетостта, няма да е задоволителен за приемането му съгласно наредбите на Национален осигурителен институт. Да оставиш без прехранване и без поддръжка през зимата и в условия на удължена изключителна епидемиологична конюнктура толкоз доста млади висшисти, е освен антихуманно и извънредно цинично, само че приказва и за цялостна липса на каквато и да е угриженост за реализацията на младото потомство българи, избрали да останат в страната ни. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР