Чинчилите произхождат от планинските райони на Южна Америка. Те обаче

...
Чинчилите произхождат от планинските райони на Южна Америка. Те обаче
Коментари Харесай

Чести грешки при отглеждането на чинчила

Чинчилите произлизат от планинските региони на Южна Америка. Те обаче могат да бъдат и чудесни домашни любимци – те са сладки, обществени животни и лесни за развъждане.

Въпреки това, доста от начинаещите притежатели вършат еднотипни неточности при развъждането на чинчила.

Всъщност чинчилите, сходно на други дребни гризачи като морски свинчета, хамстер, джербил, декоративно плъхче, могат да бъдат много деликатни и елементарно да се разболеят, даже от това, че са стояли на течение. А това може да бъде съдбовно за тях.

Ето кои са най-често срещаните неточности при развъждането на чинчила:

Лошо позициониране на клетката

Прекалено топлото или прекомерно студеното място може да бъде доста неприятно при развъждането на чинчилата. Тези животни могат елементарно да получат топлинен удар при температури над 30 градуса, само че също по този начин могат да замръзнат при температури под 10 градуса. Трябва да избягвате и течение, защото то може да аргументи пневмония.

Погрешно носене

Правилният метод да вземете и да държите чинчила е като поставите едната си ръка под тялото, с палеца към предния крайник и поддържате тежестта с другата си ръка под задните елементи. Никога не дърпайте чинчилата за опашката, защото има доста деликатни прешлени, които могат да се счупят елементарно.

Не давате опция да се къпе в прахуляк

Въргалянето в праха е едно от най-важните неща за здравето на чинчилата. Освен това е доста занимателно за гледане. Трябва да им осигурявате опция да се къпят в прахуляк най-малко един път седмично.

Погрешна клетка

Избягвайте клетките с мрежа, тъй като чинчилите имат доста дребни крачета, които елементарно могат да се подхлъзнат и да заседнат в мрежата. А това може да докара до увреждане на крайника. Изберете клетка с твърдо дъно.

Прехранване

Много от притежателите обичат да глезят животинките и да им дават какви ли не лакомства. Но това може да навреди на животното. Лакомствата би трябвало да бъдат сведени до най-малко. Хранете чинчилата най-вече един път дневно. Никога не давайте храни с шоколад или захар. Това са нездравословни храни за чинчилите.

Не обезопасявате дома си

 Чинчила

Има безчет доста неща, които могат да бъдат рискови при развъждане на чинчила. Всичко, което се движи – порти, хора, неща, които могат да паднат – са евентуални рискове. Кабелите също са доста рискови, а чинчилите обичат да ги дъвчат. Растенията вкъщи също. Ако чинчилата хапне от фикуса ви, ще се натрови.

Не чистите клетката постоянно

Чинчилите обичат да им е чисто и ще са нещастни, в случай че клетката им е мръсна. Лошата хигиена също така може да аргументи инфекции и разнородни заболявания при чинчилите. Чистете клетката минимум един път на седмица. А купичките за храна и вода би трябвало да се мият всеки ден.

Не предоставяте задоволително място

Често притежателите затварят чинчилата в дребна клетка, в която едвам може да се движи. В композиция със сухата храна, това може да докара до затлъстяването на чинчилата.

Неподходящо постеля

Много хора поставят стърготини по дъното на клетката, само че те не са подобаващи за чинчилата. Едно, че могат да натровят животното, в случай че ги изяде, и второ, че може да влязат в очите им и да ги ослепят. Стърготините могат да причинят и болести на дробовете.

Грешна храна

Това е може би най-често срещаната неточност при развъждането на чинчила. Но от това с какво ще храните животното, зависи какво ще бъде здравословното му положение. Включването в менюто им на зеленчуци като марули, би предизвикало диария.

Осигурете непрестанен достъп до прясна вода на вашето животно.

Ако избягвате тези неточности, ще може да се радвате дълго време на чинчилата (средно чинчилите живеят до 20 години).

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР