Чилийската писателка Исабел Алиенде дълго обмисля как да промени начина,

...
Чилийската писателка Исабел Алиенде дълго обмисля как да промени начина,
Коментари Харесай

Личните срещи с читатели са демоде. Да живее ZOOM

Чилийската писателка Исабел Алиенде дълго обмисля по какъв начин да промени метода, по който поддържа връзка с публиката си, само че пандемията решава съмненията ѝ. Известната романистка, създател на повече от 20 книги през последните четири десетилетия, желае да постави завършек на изтощителните турнета през февруари 2020 година след претрупан график, който я води в Съединени американски щати, Европа и Обединеното кралство.

Когато каца в Сан Франциско още на летището тя се обръща към снаха си, която я съпровожда, и ѝ признава, че това ще бъде последното пътешестване за промотиране на книга. „ Заклех се, че в никакъв случай повече няма да върша сходни обиколки. Бяхме толкоз изтощени и заболели. И две седмици по-късно пандемията удари ”, спомня си 79-годишната Исабел Алиенде.

Оборотът на световната книжна промишленост доближава до близо 109 милиарда $ (81 милиарда английски лири) през 2021 година Пандемията има голям принос към този резултат, защото дългото стоене у дома накара хората да четат, написа BBC News.

Продажбите на книжния пазар в Обединеното кралство възлизат на 212 милиона тома. Те означават 10-годишен връх и са с 5 на 100 повече по отношение на 2020-а. Подобни са резултатите и в Съединени американски щати, където продадените книги са с 9% повече до 826 милиона.

Докато търговията на печатни издания към момента не отстъпва пред електронните книги и държи превес с към 5:1, маркетинговите и промоционални тактики на създателите клонят към цифров формат.

Много писатели са на мнение, че ще се придържат към виртуалните събития, даже и да отпаднат интернационалните ограничавания за пътешестване. Намират ги за по-удобни и налични – от една страна, а от друга – имат повече време да се съсредоточат върху идващия си план.

„ Успях да направя цялата промоция в Zoom... или по телефона. Беше ужасно, тъй като имах време, тишина и успокоение да пиша ”, споделя пред кореспондент на BBC News Исабел Алиенде, която е в разгара на рекламната акция на новия си разказ „ Виолета “ (той излезе от щемпел на 25 януари 2022 година – бел.р.)

Други създатели, като детската писателка Енджи Томас, също признават, че виртуалните срещи са налични за необятен кръг читатели и изключително за тези, които не могат да участват персонално или да пътуват. Детската писателка, станала известна с романите си The Hate U Give, On the Come Up и Concrete Rose, признава, че към момента ѝ липсва персоналният контакт с читателите си. От дома си в Джаксън, Мисисипи, тя прибавя, че виртуалните събития я срещат с хора, които надали би познавала. „ Това включва млади читатели, чиито родители може да не са в положение да ги заведат на министър председатели, или читатели с лимитирана пъргавина. Така че това е голямо преимущество, изключително за младежите в неравностойно състояние, които не постоянно разполагат със средства да пътуват ”, счита американката.

Енджи Томас постоянно разчупва стандартите, като прави лични предавания в обществените медии, вместо да разчита само на издателя си. Те включват видео предавания онлайн в Instagram и постоянно са на тематики отвън тези в книгите ѝ, само че по-близки до аудиторията ѝ.  „ Говорим за издателската промишленост, за обществената правдивост, за психологично здраве по време на пандемията и за живота като цяло. Питам всички по какъв начин са и ги насърчавам да приказват за себе си ”, споделя авторката.

Натали Тиндал е шеф в Училището по реклама и връзки с обществеността „ Стан Ричардс ” към Тексаския университет в Остин, само че и също публицист. Тя е на мнение, че цифровият свят дава опция на нея и сътрудниците ѝ да изградят „ достоверни връзки “ с читателите. „ Това е нашият късмет да се представим в друга светлина, да бъдем креативни и да разтеглим тази общественост, която се опитваме да изградим. Става въпрос за мрежата от читатели, от рецензенти, които ще ни поддържат, без значение от всичко. Изключително значимо е създателите да имат подобен кръг от фенове ", безапелационна е Тиндал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР