Четвъртото издание на Велообиколката на Северозапада ще се проведе на

...
Четвъртото издание на Велообиколката на Северозапада ще се проведе на
Коментари Харесай

Велообиколката на Северозапада: Четвъртото издание е с рекорден брой записани участници и нова дестинация /снимки/

Четвъртото издание на Велообиколката на Северозапада ще се организира на 25-и май (събота) с четири маршрута за начинаещи и напреднали колоездачи. Участниците ще могат да се впуснат в карането по трасета с дължини от 45 до 165 километра със старт от Чипровци и да преминат край огромна част от забележителностите в региона. 
В трите велообиколки досега статистиките демонстрират, че са се присъединили общо над 1100 колоездачи от повече от 10 страни, а тазгодишното събитие бележи рекорден интерес и до момента записаните участници надминават 550. Събитието е част от формалния календар на Българската федерация по колоездене.
Велообиколката на Северозапада, почнала като самодейност през 2021 година, към този момент се трансформира в най-масовата спортна провява за региона, която включва дилетанти и експерти. Колоездачите с друг опит и на разнообразни възрасти минават край някои от най-емблематични забележителности и красиви гледки на Северозапада, измежду които са Чипровския манастир, биосферен резерват „ Чупрене “, часовниковата кула в град Чупрене, Белоградчишките скали и други. 
Маршрутите за шосейни колоездачи са с дължини 45, 75, 105 и новата отдалеченост с предизвикателните 165 километра. Стартът за всички участници е в град Чипровци, а финалът – в село Митровци, където ще бъде и награждаването по време на събора на селото, с духова музика и скара-бира. Най-дългото трасе, което уредниците включват в събитието за първи път тази година, прави отбивка от главния маршрут и минава и през село Стакевци. Това е един от дребното колоездачни направления, част от събитие в страната, имащи приблизителна дължина от 100 благи (165 км). За тази дисциплинираност към този момент са се записали над 100 опитни колоездачи.
Основна цел на колоездачната обиколка е да разпространява дейния екологичен туризъм в един от най-слабонаселените и непокътнати като природа региони на страната.
„ Корените ми са от Северозапада и съм приел това събитие като моя задача за развиване на района. Природосъобразният и състезателен туризъм е нещото, което с минимална инвестиция може да трансформира този район в развъртян подобен през цялата година. С 600 участници срещаме казуса, че запълваме всички хотели и къщи за посетители от Берковица до Белоградчик, само че имам вяра, че в бъдеще и това ще се оправи и събитието може да събира 2000 или 5000 участници от целия свят със съпътстващи събития като планински преходи и специфични детски надпревари “, споделя Еленко Еленков от клубовете „ Бегач “ и „ Колоездач “, който е главен основател на Велообиколката.
Събитието има и стопански принос към района. След всяко издание уредниците пускат анкетна карта, съгласно която всеки втори участник идва с придружители и общо “похарчените ” пари за настаняване, храна и атракции в локалната стопанска система са за над 100 000 лв. за уикенд. Близо 70% от участниците (в първото издание) настояват, че не познават тази част на България и не са я посещавали, а 90% от всички удостоверяват, че биха се върнали още веднъж.  
За да провокират още по-голям интерес към региона и да улеснят участниците, всеки стартов номер работи и като безвъзмезден билет за локални атракции като историческия музей в Чипровци, крепостта „ Калето “ с Белоградчишките скали, художествената изложба в Белоградчик, пещера Магурата, както и други забележителности. Участниците имат право и на отстъпки от локални производители.
Велообиколката на Северозапада се провежда от клубовете „ Бегач “ и „ Колоездач “ като част от план, финансиран от фондация „ Америка за България “ за подкрепяне на туризма в Северозапада. Сред сътрудниците на събитието са общините Чипровци, Чупрене, Белоградчик и Димово.
Регистрацията продължава до 24-и май в това число на  на събитието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР