Четвъртото издание на турнира по тенис на маса Seamaster 2018

...
Четвъртото издание на турнира по тенис на маса Seamaster 2018
Коментари Харесай

Олимпийски шампиони пристигат в Панагюрище за турнира по тенис на маса

Четвъртото издание на шампионата по тенис на маса Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open в Панагюрище усъвършенства два върха още преди започването си. Участниците са над 270, а наградният фонд е повишен с 30 хиляди $ и възлиза на 160 хиляди $, което трансформира надпреварата в едно от най-големите спортни събития в България за годината.

Общо 89 тенисисти от записалите са от топ 100 на международните класации (45 при мъжете и 44 при жените). Турнирът ще се организира от 14 до 19 август в зала " Арена Асарел ". Генерален спонсор е " Асарел-Медет " АД, най-значимото и структуроопределящо дружество за района на Панагюрище. Министерството на младежта и спорта поддържа шампионата финансово с 30 000 лева целеви средства. Спонсори и тази година са китайската компания " Double Fish ", българската пенсионноосигурителна компания " Съгласие " и китайската транспортна компания " Seamaster ". Състезанието е едно от 12-те в календара от сериите Seamaster 2018 ITTF World Tour.

На конференцията през днешния ден участваха Иван Александров, ръководител на Сдружение " Асарел България Оупън ", което провежда шампионата, шефът на Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open Цветозар Христов, ръководителят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов, членът на УС на БФТМ Красимир Симеонов и посланиците на надпреварата - националите Мария Йовкова и Денислав Коджабашев. Шампионите от 2017 година Димитрий Овчаров (Германия) и Касуми Ишикауа (Япония) идват в България, с цел да пазят купите си.

За първи път в надпреварата ще забележим китайските майстори на тениса на маса. Ще вземат участие общо 19 индивида, измежду които личат имената на олимпийските първенци от Рио де Жанейро 2016 Ма Лонг при мъжете и Динг Нинг при дамите, както и на петия в международната класация Сю Син.

" Четвъртото издание на шампионата ще остане като най-силното съревнование по тенис на маса в историята на България. Ще вземат участие 276 състезатели от 43 страни на пет континента. Това значи, че изцяло оправдаваме доверието, което са ни дали своят вот от ITTF ", разяснява Иван Александров, ръководител на Сдружението " Асарел България Оупън ", което провежда конкуренцията.

Директорът на Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open Цветозар Христов даде повече детайлности към участниците: " Тази година за първи път имаме над 200 поръчки за присъединяване на " Асарел България Оупън ", което е доказателство за напъните на екипа ни и помощта, която получаваме от БФ Тенис на маса и Международната федерация по тенис на маса. Традиционно най-голямата група поръчки на " Асарел България Оупън " е от Япония. В групата има декларирани 39 състезатели. От първите осем в международната класация при дамите седем са японки и всички те са декларирали присъединяване. Следващата огромна група и нов участник за нас е тимът на Китай със своите именити представители ". Япония идва със мощен състав. При мъжете ще играят 15-годишният Томоказу Харимото, който през юни завоюва Откритото състезание на Япония и сега е осми в международната класация, Коки Ниуа, финалистът в Панагюрище през 2017-а Кента Мацудайра, първенците на двойки в шампионата Джин Уеда и Махару Йошимура и други При дамите с изключение на Ишикауа ще взе участие още веднъж и Мима Ито, която отстъпи на финала на единично и завоюва купата при дуетите дружно с Ишикауа.

" Турнирът набира доста огромна скорост. Това се вижда и по броя на участниците и качеството на състезателите. Световният хайлайф ще участва в Панагюрище, а това е огромна реклама за нашия спорт. Надявам се да продължи да се развива по този метод ", разяснява ръководителят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов

" След няколкогодишни старания тази година на шампионата ще има доста съществено наличие на елитни състезатели от Китай. Пристигат олимпийската и международна шампионка Динг Нинг, олимпийският първенец Ма Лонг. Като сътрудник на Дмитрий Овчаров желая да споделя, че той ще пристигна с огромна наслада да пази купата си. Той е един от огромните посланици на шампионата. С наслада кани и споделя за прелестните условия на шампионата в Панагюрище ", съобщи членът на УС на БФТМ Красимир Симеонов.

Редица елитни тенисисти и от Европа ще дойдат в Панагюрище. Владимир Самсонов от Беларус е нееднократен европейски първенец на единично, двойки и смесени двойки, спечелил 3 медала от международни шампионати. Шведите идват с братята Матиас и Кристиан Карлсон и Пер Герел.

Франция идва с европейския отличник за 2016 година Еманюел Лебесон. За Англия ще играят бронзовите медалисти от международното състезание през 2016-а Пол Дринкхол, Лиъм Пичфорд и Дейвид Макбийт.

България ще бъде показана при мъжете от Теодор Александров, Денислав Коджабашев, Петьо Кръстев, Стефан Тодоров, Теодор Йорданов, Станислав Голованов и Филип Флориц. При дамите ще играят европейската шампионка за девойки Мария Йовкова, Калина Христова и Ивет Илиева.

" Много щастлива и извънредно горда съм, че сме посланици, показа Мария Йовкова. - Очаквам доста мощен шампионат, защото доста азиатци ще вземат участие, а те са водещите сили в тениса на маса. Нивото на шампионата ще е доста високо. От нашето показване чакам да играя добре, уповавам се и на добър чоп. За мен особено е още по-трудно, тъй като в този момент върша прехода от девойки към дами ".

" За мен е огромна чест да бъда дипломат на шампионата. Надявам се да го разпространяваме по верния метод. Дано да има от ден на ден хора по трибуните. Миналата година имахме невероятна поддръжка. Мисля, че и тази година няма да е по-различно ", сподели другият дипломат на шампионата Денислав Коджабашев.

Шампионите на единично в Панагюрище ще вземат по 250 точки за международната класация и по 19 хиляди $ от наградния фонд.

Цените на билетите са 5 лв. за възрастни и 2 лв. за деца. В четвъртък, 16 юли, ще бъде формалното разкриване на шампионата. По време на церемонията за втора поредна година ще бъдат връчени и премиите за най-изявен млад български играч по тенис на маса при юношите и девойките, на името на проф. доктор Лъчезар Цоцорков.

 България с четвърти места в груповата фаза на Световното по тенис на маса
България с четвърти места в груповата фаза на Световното по тенис на маса

Мъжете победиха Турция и Австралия, дамите се постановиха над Алжир и Туркменистан
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР