Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика на Dir.bg приключи

...
Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика на Dir.bg приключи
Коментари Харесай

Калоян Константинов - победителят в Web Report, който се бори срещу кражбата на археологически ценности

Четвъртото издание на състезанието за добра публицистика на Dir.bg завърши на 11 юни. Над 100 участници се бореха за победа в разнообразни категории с повече от 300 материала. Победителите бяха оповестени, а премиите им връчени на специфична гала в клуб " Перото " в НДК.

Кой е Калоян Константинов?

Калоян Константинов стартира кариерата си, когато е на 18 година, в сп. " Vice " и продължава като редактор в OFFNews.bg. Там получава 2 награди и няколко номинации за текстовете си, а анализите и мненията му са споделяни от десетки медии и четени от стотици хиляди души.

Освен като публицист, Калоян е работил в Англия, Тунис и България по интернационалните планове, свързани с Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации, и като про боно преподавател по медийна просветеност. Участвал е в интернационалните политически и културни конгреси и планове в Иран, Египет, Кюрдистан, Белгия, Германия, Австрия, Шотландия, Сърбия.

Статията, с която Калоян е отличен в състезанието на Dir.bg Web Report е и в нея става дума за контрабандата за милиони, която унищожава българското културно-археологическо завещание, правейки го невидимо и несъществуващо за обществото.

Обърнахме се с няколко въпроса към спечелилия в категория " Култура и изкуство " Калоян Константинов - приказваме за бъдещето на българското археологическо завещание и методите то да бъде избавено, както и за проблеми на медийната среда в България. Питам го за текста, развълнувал журито на тазгодишния конкурс на Dir.bg Web Report, и по какъв начин тематиката му е станала забавна, с цел да направи подобен обстоен проверяващ материал.

" За тематиката са писали доста сътрудници през годините, само че като че ли липсваше сходен напоителен и просторен материал. Да ме прости някой сътрудник, в случай че е писал сходно нещо, само че съм го пропуснал. Конкретно към проблема с Караново ме насочи преди няколко години сътрудника Евгени Димитров, който през цялото време оказва помощ на археолозите в битката им с некадърните управляващи в Нова Загора и в министерствата.

Стана ми болно и мъчително, че сходно международно историческо завещание бива с лека ръка унищожавано и на никого в страната с изключение на на археолозите Веселин Игнатов, Калоян Праматаров и още няколко души не им пука. След това се задълбочих и излязоха страшни ужаси нескрито... "

Според Калоян Константинов методът страната да има действителна, стратегическа и смислена политика във връзка с опазването на археологическите полезности по нашите земи е да бъдат избирани виновни, кадърни и доброжелателни политици.

" Рибата се вмирисва откъм главата. Силно се надявам, че скоро ще настъпи някаква позитивна смяна, тъй като в България към този момент съвсем не останаха съкровища за крадене, монументи на културата за рушене, пари за крадене, хора за дразнене. Страната ни е опустошена от над 30 година безчовечен и мутренско мародерство. Ни повече, ни по-малко.

В следствието се показват някои стъпки, които да бъдат взети за запазване на археологическото ни завещание. У нас към момента има задоволително положителни юристи и археолози, които елементарно да посочат какво да се промени. Но също по този начин би трябвало и да съблюдаваме и постановяваме законите. И най-хубавият закон е ненужен, в случай че хората и политиците нехаят за него. "

Разговорът ни продължава с въпросът за какво такива състезания са значими и какво могат да очертаят те за медийната среда, в която се намираме. Според Калоян Константинов състезания като Web Report са значими, тъй като насочват вниманието на публиката и гилдията към качествената публицистика и демонстрират, че тук към момента има интелигентни и свободомислещи публицисти и читатели.

" Повечето публицисти и материали в състезания като Web Report или го вършат като занимание, или отделят ужасно доста време отвън ежедневните си дописки, с цел да основат нещо същински значимо и задълбочено. За страдание, множеството редакции не могат да си разрешат да имат публицисти, които пишат единствено един материал за една седмица - колкото и добър да е той. И по тази причина множеството сътрудници влагат сърцето, душата и неведнъж парите си, с цел да основат сходен материал.

И знаете ли неведнъж какво получават отсреща? Коментар от някой във ФБ, който е прочел единствено заглавието и анонса: " Много жалко ", " Пълни нелепости ", " Колко ви заплаща Америка "... "

Журналистиката и писането през днешния ден са сложени пред доста провокации. Едно от тях е взривът на обществените медии и честото им разбъркване с публицистиката. Има ли бъдеще публицистиката, в случай че гледаме посоката в която се развива - Туитър, Facebook, Тик-Ток?

" Виждам развиването на медиите като серпантина надолу, за жалост. Сравнението сред качествените медии и Facebook, Тик-Ток и така нататък може да бъде по-лесно разбрано като приказваме за храна. И по-точно здравословна храна (традиционните разследвания) против хамбургерите, шоколадите и колите (Тик-Ток, Инстаграм и т.н.). Едното коства скъпо, не е толкоз вкусно и лишава време и изпитание да се направи. Другото е на ниска цена, доста вкусно и доста бързо за набиране. "

Конкурсът се организира за четвърта поредна година, проведен от най-големия български интернет портал Dir.bg. Журналистическото съревнование провокира създателите, които пишат по значими за обществото тематики да премерят сили с други като тях, давайки още една естрада на положителните образци в публицистиката.

Цялата информация за състезанието за добра публицистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намеритe на уеб страницата или на.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен ръководител на журито), Антон Хекимян (Директор " Новини, настоящи излъчвания и спорт ", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и публицист, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио " София ", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание " Мениджър " ), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните публицисти в България), Евгени Димитров (Основател на организация " Булфото " ), Илияна Захариева (Директор " Корпоративни връзки ", А1).Генерални сътрудници на състезанието са A1 и Dundee Precious Metals . Партньори на състезанието са Hendrick`s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран .

се организира с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти. Медийни сътрудници на състезанието са Българска национална телевизия, БНР, Българска телеграфна агенция, bTV Media Group, NOVA, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " Булфото ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР