Четвъртият шоколад - русият – според Франция, бавно навлиза във

...
Четвъртият шоколад - русият – според Франция, бавно навлиза във
Коментари Харесай

Франция и Швейцария се надпреварват за четвъртия вид шоколад

Четвъртият шоколад - " русият " – съгласно Франция, постепенно навлиза във френските сладкарски произведения, само че не съумява да получи публично самопризнание и се сблъсква с конкуренцията на „ розовия “ швейцарски вид, съобщи Агенция Франс Прес.


„ Русият “ шоколад се ражда инцидентно.

Френският сладкар Фредерик Бау показва уменията си на ревю в Япония и оставя белия си шоколад да се затопля прекомерно дълго в камерата за готвене... четири дни, в случай че би трябвало да сме точни.

" Случайно, като по магия... той стана рус! Този шоколад се появи с необикновен цвят и аромат ", спомня си Бау, който е креативен шеф на шоколатиера Valrhona.

Бау незабавно усеща комерсиалния капацитет на тази „ щастлива неточност “, само че са нужни 7 години проби, с цел да се усъвършенстват неповторимите му ароматни качества и консистенция.

Рецептата остава в загадка, само че е публично записана от Valrhona и от 2012 година се продава под името Dulcey.

Основната химическа същина обаче е добре позната. Това е " реакцията на Майяр " - поредност от химични реакции сред аминокиселини и редуциращи захари, които провокират покафеняване и аромати, близки до препичането.

На усет русият шоколад има млечната масленост на белия шоколад, само че е доста по-малко сладостен, с мек карамелен усет и послевкус на печено кафе.

" Той е доста друг от другите шоколади. Той придава доста бисквитен, доста прелестен усет ", споделя основаният в Ница сладкар Филип Таяк, който го комбинира с лешници за тарталети.


Бау го комбинира като чист фонданов десерт с прясно изпечени ябълки и крем от таитянска ванилия, а също по този начин предлага да се " разчупи " с по-изразителни плодови комбинации, като цитрусови или червени плодове.

Въпреки напъните, Valrhona не съумява да убеди френските законодатели да възобновят правните си избрания.

Така че русият шоколад остава публично единствено още един тип бял шоколад, който е последният законно приет - след черния и млечния шоколад - след изобретяването му през 30-те години на предишния век от швейцарската компания Nestle.

А алпийските съседи на Франция не чакат да бъдат изпреварени в търсенето на четвърти вид.

Основният съперник на Valrhona в света на професионалния шоколад, швейцарският колос Barry Callebaut, започва през 2017 година маркетингова акция за собствен личен четвърти тип: блестящо розов и получен от какаови зърна Ruby, отглеждани в Еквадор, Бразилия и Кот д " Ивоар.

Barry Callebaut назовава своя шоколад Ruby " най-голямата иновация в шоколада от 80 години насам ".

" Най-добрият шоколад в света е този, който ви дава момент на приятност - без значение къде е създаден и какъв е цветът му ", споделиха от компанията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР