Четвърти провал претърпя Община Пловдив с поръчката за демонтаж и

...
Четвърти провал претърпя Община Пловдив с поръчката за демонтаж и
Коментари Харесай

Ще върне ли Пловдив 14 млн. за смяната на кюмбетата? Общината с панически действия

Четвърти неуспех претърпя Община Пловдив с поръчката за ремонт и извозването на старите отоплителния уреди по плана за „ Чист въздух ”.  Фирмата, която бе определена за реализатор  се отхвърли, а повода – е липса на икономическа логичност в изискванията.  Припомняме, че компанията, която бе класирана преди всичко бе  регистрираната в  Столипиново -  „ Гаро – 2004 ” ООД. Собственик на компанията е Емил Иванов – Гаро, който е един от водачите на общностите в смесения квартал.  Той обаче се отказал от това да подпише контракт, макар че е бил подготвен да извърши дейностите без облага.  Пред TrafficNews той изясни, че откакто е видял плановете е станало ясно, че компанията му е щяла да бъде на загуба.
Прочетете още

„ Истината е, че желаех да оказа помощ на Община Пловдив, тъй като знам какъв брой е значим този план за града.  Знаех, че от поръчката няма да има огромна облага макар големия размер от действия. В следствие се оказа, че облага няма да има – още веднъж бях подготвен да оказа помощ, а при последните планове се оказа, че даже ще сме на загуба ”, съобщи Гаро.   

Компанията бе определена с оферта от 130 хиляди лв., а размерът на разноските по думите на шефа на компанията са големи.

„ В 6 региона на Пловдив би трябвало да извозим остарели печки – кюмбета, камини и други от 3600 адреса.  За тази работа ще би трябвало да осигуря три бригади, които на процедура да са разполагаем непрекъснато.  Има отоплителни уреди, които тежат по 250 кг – би трябвало да се носят на ръце по етажите от моите чиновници. Отделно събирането не се знае по кое време и по какъв начин ще се прави – в множеството случай ще са отвън работно време.  Сложете разноски за труд, транспортиране, гориво, такси…  Освен това главният ми бизнес ще  пострада непряко, тъй като тези чиновници ще са ангажирани с плана. Исках да оказа помощ, само че при тези условия – няма по какъв начин да го направя ”, изясни Гаро.

Въпреки че това е най-малката поръчка от плана за 14 млн. лв. тя е витална за целия план. Близо 4000 семейства към този момент са подали документи за промяната на старите си уреди, като минимума за плана е 3600 жилища. Крайният период за всички действия плана е 31.12.2023 година.   Дори да бъдат инсталирани всички уреди, в случай че старите не бъдат отстранени и извозени до пунктове за вторични първични материали – планът не може да се регистрира.  Това пък значи, че Община Пловдив е застрашена от колосална финансова промяна от 100% или 14 млн. лв..

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев съобщи пред наш кореспондент, че е направил всичко допустимо, с цел да убеди Емил Иванов – Гаро да подпише контракта. По думите му той е заречен цялостно подпомагане от Общината по осъществяването му, само че все пак са получили отвод. Сега градските управляващи ще се опитат да спасят плана, като намерят компания, от която и да е част на България.

„ Ще направя всичко по силите си, с цел да преведа плана до край. Длъжен съм да го направя. Говорихме с сътрудниците да изкарат цялостен лист на всички компании в България с нужните документи. Дали 30 или 40  компании, до всички ще пуснем покана и ще създадем непосредствено договаряне за извозването на старите печки. Ще създадем и параметрите такива, с цел да са допустими за бъдещата компания ”, сподели зам.-кметът по екология. Той добави, че под риск не е единствено настоящият план, а и този за идващия програмен интервал. По него Пловдив е утвърден за нови 28 млн. лв. по приоритет „ Въздух ” по Оперативна програма „ Околна среда ”.

През новия програмен интервал с изключение на общоприетите екоуреди – климатици, съоръжения на газ и пелети, както и включване към топлофикация,  ще има още една алтернатива. Тя е за слагане на фотоволтаични системи, в случай че отоплителната апаратура е термопомпа вид „ въздух-въздух ”. За тези уреди могат обаче да аплайват семейства, които получават помощи за отопление.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР