Четвърти ден земеделски производители протестират в цялата страна, блокирайки главни

...
Четвърти ден земеделски производители протестират в цялата страна, блокирайки главни
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 09.02.2024 г.

Четвърти ден аграрни производители стачкуват в цялата страна, блокирайки основни пътища. В Пловдивско тракторите ще минат по нормалния си маршрут - от с. Труд към северната част на града и назад. В Пазарджишко е блокиран пътен възел “Гелеменово ” при разклона за село Сарая. От полицията приканват водачите да употребяват обходни направления. Земеделците упорстват за още помощи от страната и за законодателни промени, гарантиращи резистентност на бранша. Преговорите с държавното управление не престават през днешния ден следобяд.

Всички язовири в Пловдивска област са под надзор и жителите на 18-те общини могат да бъдат спокойни, че те не съставляват заплаха за наводнения. Това заяви в особено изявление за радио регионалният шеф Илия Зюмбилев. На база разбор на последните осъществени инспекции, в първа висока степен на евентуална заплаха са класифицирани 162 язовира, от общо 320 в региона. На наложителен ремонт подлежат 2 язовира. Това са язовир " Златовръх " и язовир " Тополово 2 ". Последният бе безусловно опустошен, точно по време на ремонтните действия, за които страната бе отпуснала средства. Според някогашния министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков, некачествената работа на фирмата-изпълнител е довела до повреда, която унищожава язовирната стена. В момента и двете уреди са празни, стените им са компрометирани и по тази причина се поддържат без вода. Постъпващите в тях води се оттичат и не са рискови за популацията в района, удостовери пред Дарик регионалният шеф.

Министърът на културата Кръстю Кръстев е на работно посещаване в Смолян през днешния ден. Той ще се срещне с представители на културните институти в района, а по-късно ще организира среща и с регионалния шеф Захари Сираков, кметове от района и с представителите на читалищата в Смолянско. Министърът Кръстев е съпроводен от Весела Щерева – шеф на политическия кабинет на министъра, Силва Налбантян-Хачерян – шеф Дирекция " Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия " и Елиянка Михайлова – шеф Дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение “.

Посолството на Испанияпредставя в Пловдив фотографската галерия „ Испания и България. Заедно в Европейския Съюз “.Лично Негово превъзходителство Алехандро Поланко, ексклузивен и пълномощен дипломат на Кралство Испания в България, ще открие публично експозицията през днешния ден от 11.00 часа в Домa на културата „ Борис Христов “. Тяе готова в границите на испанското председателството на Съвета. С нея Испанското посолство в София закри културната си стратегия за председателството. Изложбата може да бъде прегледана до23февруари. Тя показва моменти от общия път, извървян от двете страни в границите на Европейския съюз и включва над 60 фотоси, запечатали събития от двустранните връзки и културния продан от 1989 до 2023 година Сред фотосите могат да бъдат видени архивни фрагменти от срещи на върха, спортни триумфи и културни оценки, любопитни моменти от живота на българските и испанските учени, съседи на Антарктида.

Благотворителна хоротека събра над 7400 лв. за жена с подла болест. Събитието събра стотици съпричастни с идеята в зала " Арена-Асарел " в Панагюрище. 30-годишната Цвети Грамова е с множествена склероза и за лекуването ѝ са нужни 105 000 лв., които са непостижими за фамилията на младата жена. Хоротеката се провежда от танцова школа " Балканджии " и Школа “Средногорци ”, на която Цвети е началник. Кампанията за нея е подкрепена и от общината.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР