Четвърти ден продължават протестите на миньорите и енергетиците, които са

...
Четвърти ден продължават протестите на миньорите и енергетиците, които са
Коментари Харесай

Енергетиците продължават с блокадите в страната, експерти за и против въглищните централи

Четвърти ден не престават митингите на миньорите и енергетиците, които са затворили значими пътни артерии в страната.

Остава блокирана автомагистрала „ Тракия “ край Стара Загора. Затворен е и пътят Стара Загора-Димитровград. Блокада има и на интернационалния път Русе-Свиленград край Топлоелектрическа централа „ Брикел “ в Гълъбово. Не може да се пътува и по Подбалканския път при Гурково.

Въпреки постигнатия да бъде частично отворен Проходът на Републиката, протестиращите са го блокирали.

Миньорите и енергетиците от Маришкия басейн отхвърлиха през вчерашния ден среща с премиера акад. Николай Денков. Причината е, че те не имат вяра на ръководещите, които са ги лъгали неведнъж.
Могат ли въглищните централи да продължат да работят по този начин, както го вършат досега и каква би трябвало да е ориста им, бе тематиката, която разясниха Боян Рашев, специалист в ръководството на околната среда и ресурсите, Симеон Горов, координатор „ Енергетика и климат ” в Сдружение „ За Земята ”, Александър Загоров от КТ „ Подкрепа ” и икономистът Юлиан Войнов в ефира на Нова ТВ.

„ Енергиен преход очевидно има – не могат да останат нещата по същия метод. Синдикатите доста от дълго време посочихме потребността от обективен преход, само че той е заченат в несправедлива обстановка, която се назовава Европейска скица за търговия с излъчвания и въглероден двуокис. Там са огромна част от аргументите за днешното положение ”, съобщи Александър Загоров от КТ „ Подкрепа ”.

„ Не може да въстанем против европейската скица за търговия с излъчвания, само че може да желаяме тя да бъде контролирана по позволен метод ”, счита Загоров. „ Квотите не могат да порастват по този метод, безусловно без да имат никакъв таван. Те убиват тези производства. Тези производства, които са свързани с отделени на излъчвания, също са нужни ”, счита Загоров. „ В момента виждате, че митингът не е единствено за въглеродните излъчвания, той е за работни места, за бъдеще ”, изясни синдикалистът. „ Не един път сме желали да има напълно друга настройка на схемата за търговия с излъчвания. Това ни убива. Ако не се заплащат по този метод толкоз скъпи излъчвания, нашето произвеждане е витално и то може да продължи в бъдеще да има своите функционалности, да съхранява енергийната система, сигурността и работните места, района ”, сподели Загоров.

„ Това е пазарен механизъм, който Европейската комисия, Европейският съюз са въвели във връзка със „ Зеления преход ”. Така че тук аз не виждам някаква опция въобще да се приказва за предоговаряне на механизма за квотите. Според мен е нереалистично, това се случва в цяла Европа. Това е повода - ТЕЦ-овете са неефективни ”, съобщи икономистът Юлиан Войнов.

„ Има два механизма да останат те да работят. Или България да спре да се преценяват с европейските условия, което значи овакантяване на Европейски Съюз. Или равномерен преход, гладко затваряне на тези производства и прекосяване към такива производства, които сега намират своето пазарно приложение ”, съобщи Войнов. По думите му с такива каквито са разпоредбите през днешния ден, тези централи са обречени на затваряне.

„ Европейски Съюз не вкарва тези квоти, с цел да наруши действието на българските ТЕЦ-ове, от които зависи цяла Европа да има електрическа енергия. Целта е минимализиране на отрицателните последици от измененията в климата ”, сподели Симеон Горов, координатор „ Енергетика и климат " в Сдружение „ За Земята ".

„ Как си реши казуса с ТЕЦ-овете Полша? Направи механизми за потенциал, което ние не направихме. Ние го проспахме ”, разяснява Боян Рашев, специалист в ръководството на околната среда и ресурсите. „ Това значи да се заплаща на централите да могат да работят, когато са нужни. Това беше методът централите да бъдат непокътнати в бъдеще. Те са нужни на електроенергийната система ”, разяснява Рашев.

По думите му централите няма да спрат незабавно да работят, а ще работят все по-малко. „ Нещата няма да станат от през днешния ден за на следващия ден. Но пазарната действителност в Европейски Съюз е, че тези централи няма по какъв начин да оцелеят ”, сподели Рашев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР