Четвъртък вечер, София – обърнати кофи за смет, счупени антипаркинг

...
Четвъртък вечер, София – обърнати кофи за смет, счупени антипаркинг
Коментари Харесай

Хронология на вандализма: Как се стигна до „вечерта на знаците“

Четвъртък вечер, София – обърнати кофи за боклук, счупени антипаркинг колчета, коктейли „ Молотов “, счупени глави, ръце и крайници, водни оръдия, 1600 служители на реда. 

Подобни подиуми за последно имаше през 2013 година, когато падна първото държавно управление на Бойко Борисов. Макар че тогава във вечерните часове към митингите против държавното управление се включиха още веднъж агитки, мотивът беше различен – високите цени на тока.

Какво се случи през последните 24 часа, а и малко преди този момент, с цел да се стигне до кървавите митинги в София от нощес?
Ето и хронологията:
6 ноември: УЕФА изпрати публично писмо до Българския футболен съюз, с което предлага квалификацията за ЕВРО 2024 сред България и Унгария, планувана за 16 ноември, да бъде изместена на стадион „ Христо Ботев “ в Пловдив.

Причината – високата оценка на риска след разбор от страна на отдела по сигурност и сигурност на европейската федерация.

Имало е сигнали за готвени всеобщи вълнения и сериозна заплаха за публичния ред.

Това била повода специалистите на централата да изискат мнения от българското Министерство на вътрешните работи, Столичната дирекция на вътрешните работи и Българския футболен съюз.

След спомагателна връзка с Унгарската футболна федерация се стигна до решението европейската подготовка да се организира на 16 ноември на стадион „ Христо Ботев “ в Пловдив без аудитория.

13 ноември: В писмо до БФС Община Пловдив удостовери решението си от петък, че няма опция да даде за прилагане стадион „ Христо Ботев “ за мача България – Унгария.
Община Пловдив и администрацията взимат решения въз основата на фактология. Още в петък ние получихме писмо от изпълнителя на ремонтните действия, че е невероятно да се организира футболната среща сред тимовете на България и Унгария. През уикенда получихме през обществените мрежи разнообразни неподписани писма и предвид на интереса, който има към това мероприятие, ние още сутринта, още веднъж запитахме изпълнителя дали той може да обезопаси обекта, тъй че да се организира тази среща. Той отговори с ясното, че е невероятно в този период да бъдат осъществени тези премествания на машини и обезопасяването на самия стадион. И с оглед сигурността на хората, ние издаваме този документ, който споделя доста ясно за невъзможността за провеждането на тази среща на стадион „ Христо Ботев “ в Пловдив, съобщи пред медии новоизбраният кмет на града Костадин Димитров от ГЕРБ.
13 ноември: Българската национална телевизия излъчва изявление с ръководителя на БФС Борислав Михайлов. В него той споделя, че решението за местенето на мача на стадиона в Пловдив е на УЕФА, откакто федерацията се срещнала с писмо на столичната полиция за подготвяни митинги на футболни ентусиасти.
Получихме писмо от Столична дирекция на вътрешните работи, че се готвят митинги на и отвън стадиона. […] Ние запознахме УЕФА с това писмо и като уредник на мача оттова взеха решение мачът да се играе в Пловдив.Напрежението се основава изкуствено от хора, които желаят да вземат властта в БФС.Но по тази причина нещо си има правила, има си Конгрес. Няма истина в това, че ние сме предизвикали някакво решение в УЕФА. Те взеха решение мачът да бъде в Пловдив и без аудитория, тъй като стадионът е по-компактен “, изясни той.
Според Михайлов зародилият проблем за това къде ще се играе срещата зависи от „ държавата„, която би трябвало да се включи със подпомагане.

„ Едно такова неотдаване на стадион е като отвод от образуване на спортно съревнование, което значи, че страната не е помогнала на федерацията да си провежда мача, което значи интервенция, което значи изключване от УЕФА “, безапелационен е Михайлов.

Той разяснява и оставката, която хвърли през октомври 2019 година след расистки скандал на мача България – Англия, за която по-късно Йордан Лечков ще каже, че е била дадена след напън от премиера по това време Бойко Борисов.

„ Натиск тогава (октомври 2019 г.) още веднъж имаше от човеци, свързани с публики и фенски маси. Тогава даже полицията не съумя да си свърши работата и хората, които влязоха, направиха белята. Поради тази причина и аз си подадох оставката тогава. Надявам се някой да не употребява всичко това като лост, тъй като всичко наподобява на бойкот “, разяснява Михайлов.

16 ноември (часове преди сблъсъците): В Народното събрание се гласоподава избор на съмнение към държавното управление. Вносители са Българска социалистическа партия, подкрепени от „ Възраждане “ и „ ИТН “. Когато идва времето за гласоподаване, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи напущат демонстративно залата.

Гласуването се организира без тях и по този начин то е провалено. Процедурата остава отворена и не е ясно по кое време ще бъде завършена.

Пред публицисти ръководителят на групата на Движение за права и свободи в Народното събрание Делян Пеевски декларира, че това е „ вечерта на знаците “ и прикани „ сътрудниците “ от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ да ги четат.

„ Надявам се сътрудниците довечера да прочетат знаците и да не разрушават евроатлантическото парламентарно болшинство, което ще заплаши евроатлантическото държавно управление: с обединенията, които направиха по места с „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

Това не може да се случва. Или ще има евроатлантическо парламентарно болшинство, или ще има про-Путин болшинство, което ръководи България. Ние в него няма да участваме, както и сътрудниците от ГЕРБ. Това е вечерта на знаците„, съобщи той следобяд, малко преди 16:00 часа.

16 ноември (вечерта на сблъсъците): Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява баталните подиуми в столицата в профила си във Facebook, като прикани Михайлов за оставка.

„ До Борислав Михайлов – след толкоз кръв, иди си! А тези, които разрешихте митинг, след който София е в пламъци и водни оръдия, а жители, почитатели и полиция се бият – не ставате! Поемете отговорност! “, написа Борисов.

17 ноември, към 9:00 часа сутринта: ПП-ДБ желаеха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов и шефа на БФС Боби Михайлов поради безредиците.

„ Борислав Михайлов би трябвало да си отива оптимално бързо “, сподели Кирил Петков.

Искаме и оставката на Калин Стоянов, тъй като това, което всички видяхме, е неприемливо, изясни той.

По думите му не може хора да бъдат пребивани по заведения, по тази причина вътрешният министър би трябвало да понесе своята отговорност.

„ Цялата българска общност видя нощес жестокостта на избрани чиновници на Министерство на вътрешните работи, което значи, че от оперативна позиция не е била основана нужната организация на структурите на Министерство на вътрешните работи за запазване на публичния ред и по тази причина би трябвало да се носи политическа отговорност “, изясни от своя страна и Атанас Атанасов.

17 ноември, малко след 9:00 часа: Междувременно Народното събрание се събира, с цел да прегласува вота на съмнение. Пленарната зала е цялостна, само че не се събира кворум и по този начин процедурата е оставена за идната седмица.

От ГЕРБ-СДС и „ Възраждане “ се записва по един народен представител, от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ – 55, от „ Българска социалистическа партия за България “ – 21, както и единственият самостоятелен народен представител Радостин Василев.

Движение за права и свободи и „ ИТН “ не вземат участие и във втората регистрация.

17 ноември, към 10:00 часа сутринта: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбрани вътрешния министър Калин Стоянов. Според него виновност за снощните събития имат шефът на БФС Борислав Михайлов, спортният министър и кметът на София Васил Терзиев. На въпрос дали вътрешният министър би трябвало да подаде оставка, Борисов сподели – „ несъмнено, че не “ и насочи рецензии към Терзиев, който е разрешил митингите.

„ Как ще събереш враждуващи агитки на кротичък митинг, попита Борисов. Той уточни, че „ поради един Борислав Михайлов “, в София се е проляла кръв.

Той отговори и на поканата на столичния кмет, който „ вместо да си гледа града “ нощес посредством имейл изискал среща с него. „ Защо, уплашихте ли се? “, попита Борисов.

17 ноември, към 10:00 часа сутринта: Делян Пеевски също отбрани вътрешния министър Калин Стоянов. Той съобщи, че желаната оставка на вътрешния министър е „ парадокс “ и съобщи, че е имало проект за отстраняването на Калин Стоянов поради изборите и това, че си е приключил работата.

„ На човек, който не се бъркаше в изборите и Министерство на вътрешните работи си свърши работата, парадокс да му желаеме оставката “, сподели Пеевски пред публицисти във връзка насилието в столицата от преходната вечер.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР