Четирите страни от Вишеградската група планират да предложат настоящия еврокомисар

...
Четирите страни от Вишеградската група планират да предложат настоящия еврокомисар
Коментари Харесай

Вишеградската четворка ще предложи Марош Шефчович за председател на Еврокомисията

Четирите страни от Вишеградската група възнамеряват да предложат сегашния еврокомисар за енергетиката и заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович за предстоящ ръководител на изпълнителния орган на Европейски Съюз. Това написа през днешния ден чешкият вестник "Хосподарске вести ".

Изданието се базира на чешки и европейски източници. Според тях Чехия, Полша, Словакия и Унгария биха могли също по този начин да предложат Шефчович, който е умел посланик, да заеме и поста на висш представител на Европейски Съюз за външната политика, в случай че не бъде утвърден за ръководител на Европейска комисия.

Тази вечер водачите на страните членки на Европейски Съюз ще се срещнат в Брюксел, с цел да създадат оценка на изхода от евровота и да стартират процеса на пазарлъци за управителните постове в Европейски Съюз и за европейските политики.

Училият в Москва Шефчович, който е на 52 години, е член на Европейска комисия от 2009 година. Той се кандидатира и на президентските избори в Словакия през март. Тогава беше подсилен от лявата партия Смер-социална народна власт, доминирала словашката политика от 10 години, само че изгуби вота, извоюван от демократичната адвокатка Зузана Чапутова. По време на предизборната акция за президентските избори Шефчович сподели, че желае да се опълчи на надигащата се вълна на евроскептицизма в Европейски Съюз. Самият Шефчович предишния месец сподели, че ще се бори за поста на ръководител на Европейска комисия, само че след това отдръпна кандидатурата си и поддържа заместник-председателя на Европейска комисия Франс Тимерманс, който е негов сътрудник от Партията на европейските социалисти.

По мотив на информацията на чешкото издание за Шефчович чешкият министър председател Андрей Бабиш съобщи, че страните от Вишеградската четворка не са се договаряли да оферират еврокомисаря за ръководител на Европейска комисия. Той дефинира информацията като погрешна, само че добави, че Вишеградската група би желала да си обезпечи един от водещите европейски постове, които ще се разпределят по-късно тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР