Четирите партии, които преговарят за участие в бъдещо коалиционно правителство,

...
Четирите партии, които преговарят за участие в бъдещо коалиционно правителство,
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Румен Радев упражнява силен натиск върху Петков и Василев, за да запази властови позиции. Хареса му да управлява без да носи отговорност

" Четирите партии, които договарят за присъединяване в бъдещо съдружно държавно управление, би трябвало да се спогодят, тъй като алтернативата не е добра за множеството от тях. Въпреки това те се намират под мощен и многостранен напън, което значи, че постигането на съглашение няма да бъде елементарно и то няма да бъде доста устойчиво, даже единствено поради обстоятелството, че за първи път в историята на България четири политически партии ще сформират коалиция ". Тази прогноза направи пред БНР политологът доцент Огнян Минчев.

Според него водачите на " Продължаваме промяната " са неопитни в политиката и се намират под мощния напън на президента Румен Радев, на който, съгласно Минчев, му е харесало да ръководи.

" Тъй като това ръководство не му носи никаква отговорност и никаква цена не заплаща за него, а му харесва да бъде значима фигура, допускам, че той упражнява и кадрови, и всевъзможен различен напън върху Политическа партия, с цел да подреди хора, които да продължат властовата му позиция и в идващото, определено към този момент от Народното събрание, държавно управление. От " Дондуков " 2 се оказва мощен напън върху Петков и Василев и този напън ще се ускорява ", счита Минчев.

Доц. Минчев разяснява упоменатата от Румен Гечев съдружна формула за бъдещото държавно управление 8-4-3-2:

" Тази формула може да е работен вид или предпочитание на Гечев, само че не е доказана от водещата групировка в договарянията. Тя може би дава отговор на съотношението на силите в Народното събрание, само че съставът на държавното управление ще зависи от доста други неща ".

По думите на политолога декларираното предпочитание на Има Такъв Народ да поеме Министерството на земеделието демонстрира връзките ѝ със Сарая (ДПС и Доган - б.р.).

" Първите няколко месеца на държавното управление натискът от рецесиите ще поддържа структурата на съдружното държавно управление изправено, само че ще омръзне тази непоклатимост, в случай че не взема решение въпроси, а единствено поддържа тези четирима участници в една изпълнителна власт, която не прави кой знае каква работа. Още през пролетта ще има напън, който ще сложи под въпрос съществуването на това държавно управление, което или ще трансформира държанието си в ръководството на страната, или ще даде ход на нова политическа рецесия, която да сложи под въпрос дали Народното събрание е в положение да излъчи второ държавно управление, или ще отидем на нови предварителни избори ", разяснява още той.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР