Четирите флота на Русия и Каспийската флотилия могат да бъдат

...
Четирите флота на Русия и Каспийската флотилия могат да бъдат
Коментари Харесай

СВО кара Русия да коригира морската реформа на Сердюков

Четирите флота на Русия и Каспийската флотилия могат да бъдат изведени от послушание на военни окръзи и преподчинени на Главното командване на ВМФ. Така съгласно специалистите в Русия може да бъде възобновена изчезналата по времето на министъра на защитата Анатолий Сердюков конструкция на ръководство на флота. Какви са характерностите на предходната и актуалната промяна и каква би трябвало да бъде идеалната система за ръководство?

Според източниците Северният, Балтийският, Черноморският и Тихоокеанският флот, както и Каспийската флотилия могат да бъдат изведени от послушание на военните окръзи и да се върнат в директно послушание на основното командване на Военноморски сили. Както изясни осведомен източник, " тези формирования в началото ще бъдат подчинени на Главното командване на ВМФ в спокойно време ", в бъдеще ще бъдат върнати " на директно послушание, както беше преди ".

В същото време Северният флот " ще резервира статута си на боен окръг ". Предвижда се и образуването на контролна група от Главното командване на ВМФ в Москва, където да се съсредоточат всички канали за ръководство на флотовете, защото предходната система демонстрира „ неефективност “.

Припомняме, че Военноморски сили бяха под контрола на сухопътните генерали след основаването на новата конструкция за командване и ръководство на въоръжените сили. Тя е въведена от предшественика на Сергей Шойгу Анатолий Сердюков, който в продължение на няколко години организира огромна промяна на съветската войска. Започва в края на 2000-те.

Експертите са единомислещи, че преназначаването на четирите флота и Каспийската флотилия от дълго време е закъсняло. „ Това може да е резултатът от неочакваната инспекция на бойната подготвеност на Тихоокеанския флот “, споделя капитанът от първи сан от запаса Сергей Ишченко. “Ако решението бъде взето, измененията ще ни разрешат по-ефективно да решаваме всички задания. Освен това излизането от послушание на сухопътните сили ще ни разреши да се заемем по-сериозно с решаването на проблемите в океана ”, добавя той.

Но за решение на характерни задания в границите на противодесантната или противоподводната защита ще е нужна композиция от флота и военните окръзи. „ Но общото ръководство на военноморските сили би трябвало да се прави централно от способени хора, свързани с флота “, добави Ишченко.

Капитан първи сан Василий Дендикин назова извеждането на Северния флот в независимо оперативно-стратегическо обединяване от 1 януари 2021 година като първа вест за идни промени в командния състав на Военноморски сили. „ Това решение се оправда изцяло. Освен това включваше армейски елементи, в това число две арктически бригади “, сподели той.

Дендикин назова разумно връщането на структурата на ръководство на Военноморски сили към предходния модел. „ Командирите на военните окръзи нямат схващане за спецификата на флота. Трудно е да го разберете без процедура, даже като вземете поради образованието в Генералния щаб ”, уверен е събеседникът. “Решението за преподчинение ще редуцира веригата от утвърждения и по-ефективно осъществяване на дилемите пред Военноморски сили. Напомням, че във времената на Руската империя флотът е зависещ на обособен военноморски министър ”, добавя офицерът.

Сега Тихоокеанският флот е част от Източния боен окръг, а Северният флот е част от Обединеното стратегическо командване на Северния флот. Балтийският флот е част от Западния боен окръг, а Черноморският флот и Каспийската флотилия са част от Южния боен окръг.

Председателят на клуба на подводничарите на Санкт Петербург, капитан от първи сан Игор Курдин счита решението от времето на Сердюков да подчини флотовете на командирите на окръзите „ радикално неправилно “, тъй като „ тогава имаше комплициране и не беше доста ясно кой какво управлява и от кого да желае позволение “.

„ Ще илюстрирам всичко с един елементарен образец. Да предположим, че избран крайцер е част от Ленинградската военноморска база, която е подчинена на командващия Западния боен окръг. Тоест Балтийският флот няма работа там, което наподобява изцяло неуместно. Същото важи и за схемите за действен надзор в другите флоти “, изясни Курдин.

„ Затова в този момент, въз основа на изводите, направени по време на специфичната интервенция, беше решено флотовете да бъдат подчинени на Главното командване на Военноморски сили. Сега чакам по-просто, по-ясно, по-последователно, надеждно и по-оперативно командване на флотите. Но и тук не би трябвало да се стига до крайности - значимите решения въпреки всичко би трябвало да се вземат в съгласие с главнокомандващия на Сухопътните войски или с основното командване на армията. Това преназначаване не значи, че флотът ще бъде настрана, армията ще бъде настрана “, акцентира събеседникът.

Военният специалист, капитан от запаса първи сан Владимир Гундаров, означи, че към момента не вижда нужда от преподчинение на командването на Военноморски сили на всички флотове. „ От една страна, всички флотове и флотилии са кардинално подчинени на главнокомандващия на Военноморски сили. Но в това време те би трябвало да работят в полза на своята област ”, означи Гундаров.

„ Ако, да речем, групировката на Западния боен окръг би трябвало да отбрани Калининградска област и Финския залив от похищенията на нашите някогашни другари и братя, то в сходство с това флотът получава задачата да поддържа сухопътните сили. Флотът не извършва независими задания, като изключим времената на адмирал Кузнецов и адмирал Горшков “, акцентира Гундаров.

Експертът напомни думите на президента Владимир Путин по време на скорошен диалог с министъра на защитата Сергей Шойгу за хода на инспекцията на Тихоокеанския флот, чиито кораби могат да работят освен в Охотско море, само че и във всички други посоки. Тази фраза на президента, счита събеседникът, може да значи, че Тихоокеанският флот също ще стане независимо оперативно стратегическо звено, сходно на Северния флот. Гундаров счита още, че в случай че два флота получат статут на боен окръг, тогава автоматизирано се покачва статутът на целия флот, на главнокомандващия и на командващия флота.

Що се отнася до Каспийската флотилия, Черноморския и Балтийския флот, „ всичко минава през Главното командване на ВМФ “. „ Тези флоти са единствено оперативно подчинени на командирите на военните окръзи. За Балтийския флот това е обикновено събитие, защото той не може независимо да взема решение дилемите си в региона без наземна формация “, изясни Гундаров.

Северният и Тихоокеанският флот, които са част от нуклеарната триада, са по-подчинени не на главнокомандващия на Военноморски сили, а на Генералния щаб, който дава отговор за нуклеарното обмисляне. „ Главното командване обезпечава материалната част от активността на флота, а Генералният щаб му слага бойни задания, да вземем за пример сформира график за влизане в бойна работа на атомни подводници със стратегическо оръжие. В тази връзка обективните условия не разрешават изцяло да се пренасочи всичко към главнокомандващия на Военноморски сили “, счита специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР