Четиристранна среща на върха за съдбата на Сирия ще се

...
Четиристранна среща на върха за съдбата на Сирия ще се
Коментари Харесай

Турция покани Русия, Франция и Германия на среща за Сирия, САЩ няма да се оттегля от региона

Четиристранна среща на върха за ориста на Сирия ще се организира на 27 октомври в Турция, предава AFP.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посрещне в Истанбул президентът на Руската федерация Владимир Путин, президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел. Съответната информация бе публикувана от представителя на турския президент Ибрахим Калън.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон сложи изискване в северозападната провинция Идлиб да няма нахлуване, с цел да вземе присъединяване в срещата.
Същевременно, Съединени американски щати изоставиха концепцията да изтеглят военния си контингент от Североизточна Сирия, заяви някогашен почитан френски посланик пред " Независимая газета ". Според него признаците за промени в американската тактика са проличали през последните седмици. Североизточните региони на Сирия са нужни на Вашингтон, с цел да възпира иранското въздействие в Близкия изток.
" Следейки обстановката през последните няколко седмици, установяваме, че администрацията на президента Тръмп поема нова отговорност във връзка със Сирия ", съобщи някогашният почитан представител на френското външно министерство, експерт по проблемите в Близкия Изток.
Той поредно подлага на критика концепцията за стесняване на американското военно наличие в Сирия и се афишира за решителна битка против иранското въздействие. И не щеш ли на 15 октомври американският американският представител на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри стартира близкоизточна обиколка из Турция, Катар и Саудитска Арабия. Програмата на Джефри включва срещи с " водачи на сирийската съпротива и групи от гражданското общество ".
" Естествено се обрисува проблем с Турция, тъй като по-нататъшното военно наличие на западни страни допуска прочут алианс със сирийските кюрди, което се приема зле от Анкара ", разкрива някогашният френски посланик.
Колкото до Франция, чийто стеснен контингент поддържа кюрдско-арабския алианс Сирийски демократични сили в североизточните региони, за нея ще е мъчно да резервира лимитираното си военно наличие, в случай че Съединени американски щати решат да усъвършенстват своето, счита събеседникът на " Независимая газета ". " Президентът Макрон настоя в диалозите си с Тръмп Съединени американски щати да запазят контингента си в района - сподели той. - Всичко се случи след изказването на Тръмп, изразил предпочитание американските военни да се върнат вкъщи. "
Военно-дипломатически източници на американската телевизия NBC настояват, че Съединени американски щати в действителност сменят тактиката си, ориентирана против политиката на Техеран. Вместо опити да изтласкат иранските и проиранските сили от Сирия с военни способи, Щатите са решили да работят с финансови лостове. Американското управление възнамерява по-специално да наложи наказания на фирмите от Иран и даже от Русия, възстановяващи потърпевшите от войната региони в Сирия.
Според източник на малкия екран в Пентагона американското отбранително ведомство счита обществено да продължи полемиката за битката с групировката " Ислямска страна " и все по-рядко да загатва за битка с Иран, само че в действителност да спъва още по-старателно опитите на Техеран да се закрепи в следвоенна Сирия. За Съединени американски щати ще е от голяма важност възобновяване на сирийските провинции да бъде поето от страните в Персийския залив, обърна внимание френският ексдипломат.
" Това е едно от изискванията на президента Тръмп, с цел да резервира военното наличие на Съединени американски щати в Сирия - означи той. - Ясно е, че запазването на малко френско и американско наличие в Североизточна Сирия до кюрдите основава рискова обстановка, защото и сирийският режим, и Иран могат да дестабилизират района, като настройват хората срещу наличието на задгранични сили и договарят с кюрдите. Тук виждам доста благоприятни условия за съдействие с Москва. Русия може да улесни наличието на западни сили в североизточните региони. Мисля, че при замяна на услуги може по-лесно да се задейства нов политически развой. "
Готовността на Франция да подсигурява отчасти сигурността в Североизточна Сирия не се дължи единствено на съюзническите връзки със Съединени американски щати. Когато ИД завладя Ракка (бившата неофициална столица на терористичната организация в Сирия, бел. на изданието), нашите военни взеха решение да поддържат кюрдите, тъй като това бе най-ефективният вид - разяснява френският посланик в оставка. - Контекстът бе по-труден за нас - знаехме, че терористите са готвели редица атентати против Франция таман в Ракка. За нас бе по-важно да действаме срещу ИД в тази провинция. И управлението ни счете за най-бързо и ефикасно решение алианса с кюрдите ".
Една догадка допуска, че Франция взе участие в решаването на сирийския спор, най-много с цел да се защищити от бежанските потоци, само че тя не е напълно вярна. Кризата с пришълците, провокирана от изострянето на ситуацията в Сирия и Ирак, на процедура не се отрази върху Франция. Новодошлите от тези близкоизточни страни, потърпевши от терористичните групировки, са дребна част от общия миграционен поток към френските земи.
" Имаме три типа миграция: постоянна, нередовна и обвързвана с търсене на политическо леговище ", споделя пред " Независимая газета " Ерве Льо Бра, теоретичен шеф на Парижкото висше учебно заведение за обществени науки (EHESS). - Що се отнася до мигрантите, искащи разрешителни за работа, съставът на потока е непрекъснат: страните от Северна Африка, други африкански страни, Турция и страни от Европейски Съюз. Колкото до молбите за леговище, предходната година до френските управляващи са подадени общо 100 000: най-вече са от Албания (7600), следват Афганистан (6000), Хаити (5000), Судан (4500), Гвинея (3800), а Сирия е на шеста позиция (3600). Ирак, Йемен и Иран са с по-малко от 2000 молби. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР