Четиринайсет руски граждани, изпратени за шпионаж в Румъния, не са

...
Четиринайсет руски граждани, изпратени за шпионаж в Румъния, не са
Коментари Харесай

Румъния е отнела визите на 14 руски шпиони


Четиринайсет съветски жители, изпратени за шпионаж в Румъния, не са пристигнали в Букурещ, откакто румънското министерство на външните работи е отдръпнало визите им, оповестява през днешния ден в. „ Адевърул “, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7178
Министерството на външните работи на Румъния заяви, че предвид на присъединяване в Конференция на пълномощните представители на Международния съюз по далекосъобщения в Букурещ на всички 17 длъжностни лица, посочени от Руската федерация, са били издадени визи, само че след това 14 от тях са били отнети. Министерството прецизира, че са били отнети визите на публицисти от „ Раша тудей “ (Russia Today), " неправилно оповестени " за съветски публични лица.

Чрез говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова Москва осъди дейностите на Букурещ.

" Румъния жестоко наруши Устава и Конвенцията на Международния съюз по далекосъобщения (International Telecommunication Union - ITU), както и съглашението за образуване на Конференцията на пълномощниците ", съобщи Захарова и упрекна Румъния, че " извършва политическата поръчка на Вашингтон ". Конференцията е планувана за интервала 26 септември – 14 октомври.

Русия твърди, че решението на Румъния има за цел да накърни възможностите на съветския претендент за общоприет секретар на ITU. Кандидатът на Русия се състезава с претендента на Съединени американски щати, разяснява „ Адевърул “.

Румънското Министерство на външните работи обясни, че решението е било взето вследствие на обстоятелството, че в действителност от 17-членната съветска делегация, която е трябвало да участва на конференцията, 14 са били публицисти от „ Раша тудей “ (Russia Today). Русия е предоставила подправени професионални документи за идентичност на 14-те публицисти от пропагандния канал и вследствие на това визите им са били анулирани от Румъния от съображения за националната сигурност, написа „ Адевърул “. 

„ Раша тудей “ (Russia Today) беше неразрешен в Европейски Съюз в подтекста на непровокираната и брутална война, разгърната от Руската федерация в Украйна. Телевизията бе основана през 2005 година, защото управляващите в Москва желаеха да имат всеобща медия. Целта беше да се показа Русия като " друг тип народна власт " и да се подчертаят минусите на Запада: неравноправие, расизъм и корист с власт, написа румънският вестник.

Бившият шеф на Румънската разследваща работа Костин Джорджеску твърди, че публицистите в действителност са били хора, които са възнамерявали да правят шпионски интервенции в Румъния, написа още „ Адевърул “.

" Появи се информация за действителния им статут, за обстоятелството, че те са лица, които работят под прикритието на публицисти от съветския ефирен канал. Руснаците много постоянно употребяват така наречен публицисти в шпионски интервенции, тъй като са стигнали до извода, че с помощта на този статут имат елементарен достъп до доста институции в демократичните страни, точно тъй като те зачитат правото на жителите на информация. Те са или сътрудници под прикритие, или по-скоро сътрудници в разнообразни задачи. Повтарям, че потреблението на съветски публицисти в шпионски акции е постоянно срещано събитие, а потреблението им под прикритието на държавни чиновници от време на време е част от схемата, употребена от ръководената от Кремъл Федерална работа за сигурност ", съобщи Костин Джорджеску, представен от „ Адевърул “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР