Четиринадесетото издание на Седмицата на традиционните занаяти ще се състои

...
Четиринадесетото издание на Седмицата на традиционните занаяти ще се състои
Коментари Харесай

Дворът на Етнографския музей в Пловдив се превръща в занаятчийска чаршия

Четиринадесетото издание на Седмицата на обичайните занаяти ще се състои след спиране от 2 години поради пандемията от КОВИД-19 от 27 юни до 3 юли в Регионалния етнографски музей в Пловдив.

През седмицата ще бъдат показани разнообразни занаяти, с цел да се види освен трудът, само че и хората, които, макар компликациите, не престават да работят и да носят духа на традициите. Посетителите ще могат да усетят магията, която материализира майсторските хрумвания в неповторими творби и трансформира занаятчията в създател.

Домакините се надяват да засилят интереса на децата и младежите към обичайните занаяти, тъй като при тях могат да видят освен готовото произведение, само че и да вземат участие сами в направата му, т.е. да чиракуват при майсторите. На тези срещи занаятчиите ще " сверят часовниците си ", като обменят креативен хрумвания, беседват за проблемите, само че и се радват на постигнатото от всеки от тях.

По остарял български бит през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора сред чимширите в двора, ще има изненади, с които занаятчиите да запомнят гостуването си в Регионалния етнографски музей.

РЕМ - Пловдив, кани майстори-занаятчии, които желаят да станат част от занаятчийската чаршия в двора на музея, да се свържат с уредниците най-късно до 15 юни. За контакт: Грозделина Георгиева, организатор фонд " Занаяти " - 0878 914 275, е-mail: [email protected]
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР