Четиринадесетото издание на Фестивала на античното наследство Орел на Дунава“

...
Четиринадесетото издание на Фестивала на античното наследство Орел на Дунава“
Коментари Харесай

Старинен фолклор на викингите демнстрират на фестивала “Орел на Дунава” в Свищов

Четиринадесетото издание на Фестивала на античното завещание „ Орел на Дунава “ ще се организира от 8 до 10 юни и ще включва над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България.

Сред групите, декларирали присъединяване в ХIV Фестивал за антични исторически възстановки в Европа, е Gruppo Storico Romano от Рим, Италия. С демонстрации ще се показват атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum – Legio XIII Gemina, Асоциация „ Danais ”, Historia Renascita.

Виртуозните ездачи от „ Багатур ” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „ Феникс ” от Козлодуй. Домакини ще са свищовските реенактори от „ Първи Италийски легион ”. За пръв път ще има древен северен фолклор на викингите- Бурдоны Черна (Украйна).

 fest2 В програмата са заложени както одобрени събития като огромната борба на римляни и варвари с 200 участници-реенактори, антични танци на Nimfele Dace, демонстрации по виртуозна конна езда, церемониал по улиците на Свищов, по този начин и новости.

На сцената на Нове се чака известният кулинарен специалист Майстор-готвач Лео Бианки да показа Походната кухня на Лео и да журира кулинарната борба сред участващите исторически групи, което ще приключи с всеобща дегустация от публиката. За първи път във фестивала онлайн – римска сватбена гала за действителна сватбена двойка с присъединяване на реенактори от няколко страни.

Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей – Свищов и Съвет по туризъм – Свищов. По време на фестивала, кметът на Свищов ще връчи обичайните премия “Орел на Дунава”. Лауреат на Златния орел за запазване на културно-историческото завещание е един от най-популярните български историци и археолози проф. Николай Овчаров. Лауреат на Златния орел за разпространение на българската просвета е Н. Пр. Камило Дзуколи, дипломат на Суверенен Малтийски медал в България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР