Четиринадесет убити, след като милиционери атакуват село в североизточната част на ДР Конго

...
Бойци на милиционерска група нападнаха село в североизточната част на
Коментари Харесай

Бойци на милиционерска група нападнаха село в североизточната част на Демократична република Конго, поставяйки началото на битка, която уби 14 души, според армията, в последното кръвопролитие в размирния изток на страната.

Полковник Мапела Мвиниама каза в понеделник въоръжени мъже от милицията CODECO (Cooperative pour le Developpement du Congo) са нападнали село Гобу в неделя вечерта, убивайки девет цивилни и един конгоански войник.

Четирима нападатели също загинаха в боевете, докато двама войници и двама цивилни бяха ранени, каза той.

Насилието нараства в източната част на ДРК, където конфликтът пламва от десетилетия. Повече от 120 въоръжени групи се бият в региона, повечето за земя и контрол над мини с ценни минерали, докато някои групи се опитват да защитят своите общности.

CODECO, свободна асоциация на етнически ленду милиционерски групи, се бие със Zaire, основно етническа група за самоотбрана на хема от 2017 г. Според Африканския център за изследване и изследване на тероризма, атаките на CODECO са убили близо 1800 души и ранени повече от 500 през четирите години до 2022 г.

Объединените нации казват, че милицията се е разширила през последните месеци.

През юни бойци на CODECO убиха 45 цивилни в провинция Итури в ДРК. CODECO и други групи са убили повече от 100 души през последния месец в съседните провинции Северно Киву и Итури, каза лидерът на местното гражданско общество Кинос Катуо.

Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР