Четиринадесет души и тяло бяха открити на гръцки остров след трагедия с лодка

...
Група от 14 бежанци и мигранти и тялото на мъж
Коментари Харесай

Група от 14 бежанци и мигранти и тялото на мъж бяха открити на брега на Фармакониси, малък гръцки остров в източното Егейско море.

Властите казаха, че жертвата и оцелелите – петима мъже, шест жени и три деца – очевидно са пристигнали на отдалечения остров от турския бряг в лодка, която е потънала.

Въпреки че не е ясно как е починал мъжът, оцелелите са отведени на близкия остров Лерос, каза бреговата охрана.

Гърция е предпочитана европейска входна точка за хора от Африка и Азия, търсещи убежище от конфликти и бедност.

Според ООН повече от 15 000 души са достигнали до Гърция по море и суша досега тази година.

Повече от 1800 души са били съобщени загинали или изчезнали по маршрута през Централното Средиземноморие през 2023 г., според Международната организация по миграция; маршрутът представлява повече от 75 процента от жертвите в цялото Средиземноморие през последните 10 години.

Миналата седмица гръцката брегова охрана спаси 18 души, когато лодката им се преобърна край бреговете на остров Лесбос, докато четирима от тази група загинаха, според съобщенията поради забавени операции по търсене и спасяване.

През юни очукан риболовен траулер, пътуващ от Либия към Италия с около 500 души на борда, потъна в международни води край югозападна Гърция.

Само 104 оцелели бяха намерени и разследванията продължават относно предполагаемата бавна спасителна реакция на гръцките власти.

Атина приписва нарасналите пристигащи през последните няколко месеца на хубавото лятно време и обвинява контрабандистите, че са се възползвали от ситуацията.

Но хуманитарни групи и наблюдатели за търсене и спасяване осъждат строгите политики на Гърция за предоставяне на убежище и я обвиняват, че незаконно отблъсква потенциални търсещи убежище в морето.

Източник: Информационни агенции, Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР