Четиримата български граничари, които 13-а година са подсъдими в Турция

...
Четиримата български граничари, които 13-а година са подсъдими в Турция
Коментари Харесай

Турция търси наши граничари с Интерпол

Четиримата български граничари, които 13-а година са подсъдими в Турция за гибелта на турски нарушител през 2008 година са търсени от турската страна с Интерпол. На свое съвещание през вчерашния ден турският съд отхвърли да приключи търсенето на българите с алена бюлетина. Не е ясно и дали ще се съобрази с решението на Международния съд в Страсбург, което удостоверява невинността им. Пред камерата ни приказва един от четиримата подсъдими - някогашният шеф на групата за бордови надзор Николай Костов.
„ Има разпореждане на турския съд да бъдем оповестени за интернационално търсене с алена бюлетина. Как стоят нещата към днешна дата не бих могъл да кажа. Това основава неудобства, тъй като ние се въздържаме да пътуваме в чужбина. Тук имаме цялостната поддръжка на нашето административно и държавно ръководство”, изясни мъжът.
България към този момент отхвърли екстрадиция на граничните чиновници. А след дълги правосъдни каузи българското правораздаване и боен съд са безапелационни - Михаил Цонков, държал оръжието, е почтен, няма предумисъл, И дружно с сътрудниците си е изпълнявал своя дълг.
„ Рибарите са наказани за контрабанден лов на риба. Единият от тях има присъда за нанасяне на лека телесна щета на един от служителите”, изясни Костов.
А подозренията за дългогодишното дело, в което българите са съдени задочно, е за финансови облаги.
„ По жалбата която беше изпратена в Страсбург е видно, че те имат финансова рекламация, която Съдът по правата на индивида не е почел по този начин или другояче. Всеки е в правото си да преследва истината”, твърди мъжът.
13 години по-късно от злополучния 17 април четиримата някогашни чиновници на „ Гранична полиция” не престават да се усещат пандизчии в рамките на личната си страна. 61-годишният Николай Костов, мъчно приказва за усеща и виновност. Споделя ни, че живеят в непрекъснато безпокойствие.
„ Никой не е желал това да се случи. Напротив, ние сме положили всички старания да не допуснем прекалено потребление на сила”, сподели Костов.
Бившият шеф на познавач. звеното за бордови дейности споделя и за най-голямата си тъга - тази по дъщерите и внуците си, които живеят в чужбина и които той не може да посети. Вижда ги единствено по телефона и чака времето, когато се връщат.
В дните до Нова година четиримата някогашни гранични служители на реда ще чакат превода от турски на протоколите от делото. А идващото съвещание в наказателния съд в Къркларели е на 5 юли.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР