Четирима от поканените петима кандидати да участват в дострояването на

...
Четирима от поканените петима кандидати да участват в дострояването на
Коментари Харесай

Очертава се четирима кандидати да продължат за АЕЦ Белене

Четирима от поканените петима претенденти да вземат участие в дострояването на АЕЦ " Белене " се обрисува да потвърдят до края на деня в петък желанието си да подадат обвързваща оферта за нуклеарния план. Така те ще получат достъп до осведомителния меморандум за бъдещата атомна централа, на чиято база към този момент да решат дефинитивно дали да се ангажират.

Според източници на Mediapool позитивния си отговор към този момент са дали Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNNC), американската " Дженерал Електрит " и френската " Фраматом ". Със сигурност " да " ще каже в уречения период и съветската " Росатом ", съгласно осведомени. От конкуренцията се твърди, че ще се откаже Корейската хидро и атомна корпорация, която така и така не отговаряше на условията за опит с съветските реактори ВВЕР-1000.

В Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова разгласи, че в петък – 31 януари, изтича срокът за потвърждаване на интереса от страна на фирмите от " късата листа " за нуклеарния план.

В края на декември бе оповестено, че тези пет компании са поканени да продължат в конкуренцията за присъединяване в АЕЦ " Белене ". От " Росатом " и CNNC се чака да предложат дялово присъединяване в плана, а от " Дженерал Електрик " и " Фраматом " да внесат оферта за доставка на свое съоръжение за централата, съпроводено с обезпечено финансиране за него, което по-късно да се връща от бъдещите акционери в нуклеарната централа. Поканените петима претенденти са осведомени за интереса на компании, свързани с енергийния необут Христо Ковачки, да придобият миноритарни дялове от плана и да подпишат контракти за изкупуване на тока то бъдещата централа. Предпочетените компании ще решат дали да работят с тях.

Макар министър председателят Бойко Борисов да съобщи преди месеци, че се водят договаряния за интернационален консорциум на деклариралите интерес, подобен към този момент не се обрисува. Реално обаче сдружаване сред претендентите е допустимо във всеки миг на процедурата, която е отворена и гъвкава за промени. До края на април-май, по думите на Петкова, се чака да постъпят и обвързващите предложения на претендентите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР