Четирима души са задържани за трагедията с мигранти край София.

...
Четирима души са задържани за трагедията с мигранти край София.
Коментари Харесай

Четирима са задържани за смъртта на 18 мигранти в камион в София

Четирима души са арестувани за нещастието с мигранти край София. 18 души, измежду които и едно дете, бяха открити мъртви в зарязан камион край село Локорско.

34-ма потърпевши са в болница. Сред тях има 5 деца.

В камиона - ковчег са били натоварени 52-ма мигранти, като за всички се знае, че са от Афганистан. Били са безусловно натъпкани в скривалище, построено в долната част на транспортното средство под товара, който е бил от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него.

Подробности вижте във включването на Десислава Маркова.

" Стигнали са до тук, като няколко от пътуващите в камиона са се задушили. В момента тук оглеждаме 18 натрупа и 34 оживели жители на Афганистан. Доколкото знаем от техни данни, става въпрос за афганистански жители. В момента тези 34-ма се разпитват в Националната следствена работа, а на някои от тях се оказва здравна помощ в съответните лечебни заведения ", съобщи Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и шеф на Национална следствена служба.

Камионът е бил регистриран в Търговище, мигрантите са влезнали на територията на страната преди няколко дни. Пресекли са границата, като са прескочили оградата със стълба. Натоварени са в камиона в горска околност покрай Ямбол. От камиона са конфискувани пръстови отпечатъци и ДНК следи, с цел да се откри с акуратност кой е карал и кой е бил в него.

" Има трима арестувани по Закона за Министерство на вътрешните работи. На тях към момента не са им повдигнати обвинявания. В момента с изключение на, че работим тук, се организират следствени дейности на три адреса - както в София, по този начин и в провинцията ", сподели още Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и шеф на Национална следствена служба.

Претърсват се домовете на арестуваните. Установен е с акуратност и маршрута на камиона от региона на границата до мястото, където е зарязан.

" Току що сътрудниците ми рапортуваха, че имаме и четвърти арестуван. Това са лица, за които имаме задоволително учредения, с цел да считаме, че имат съпричастност към действието по отношение на каналджийската активност. Едно от лицата е с няколко досъдебни производства. По последното има неоправдателна присъда, която е изтърпял - ефикасна присъда от 5 месеца ", съобщи Атанас Илков, шеф на Главна дирекция " Национална полиция ".

Собственикът на камиона е от региона на Бургас и също е измежду четиримата арестувани.

" Лицата, които споделиха, че сега се работи с тях, явно не им е непозната тази активност и оперативно са известни на органите на Министерство на вътрешните работи ", съобщи Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

В домовете на арестуваните проверяващите търсят доказателства за каналджийство и за съпричастността им към превозването на групата с мигранти в камиона - ковчег. ДНК експертиза ще открива самоличността на умрелите в камиона, защото множеството от тях нямат документи за идентичност.

" Искам да подчертая едно нещо единствено - този, който стои в дъното на това нещо, довело до този драматичен случай, е човек с досъдебни производства, човек осъждан за каналджийство. И в случай че си спомняте, внесохме в Народното събрание законопроект, с който поискахме да се вдигнат наказванията и тези хора да не се явяват и отново, и отново да правят тази действия. Ето ви един образец до какво води това, дали някой направи нещо - не никой не направи нищо ", разяснява министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Пострадалите 34-ма мигранти, измежду които 5 деца, са настанени в няколко лечебни заведения в София - " Пирогов ", ВМА, " Света Анна ", болничното заведение на Министерство на вътрешните работи, ИСУЛ и " Токуда ".

Четирима от тях са интубирани във ВМА, общото положение на останалите потърпевши е относително положително.

Мигрантите са открити мокри и премръзнали, някои - и боси. Спроде медиците през последните дни те евентуално не са се хранили и не са приемали задоволително течности. В момента им се вършат вливания.

Още детайлности за положението на потърпевшите вижте във включването на Милена Кирова.

По тематиката работят: Иво Никодимов, Десислава Маркова, Милена Кирова, Величка Петкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР