Четирима души са задържани за извършени престъпления, завоалирани като строителна

...
Четирима души са задържани за извършени престъпления, завоалирани като строителна
Коментари Харесай

Варна: Задържаха ремонтна бригада на покриви, мамила, изнудвала и заплашвала хора | Групата е действала от поне две години

Четирима души са арестувани за осъществени закононарушения, завоалирани като строителна активност. Извършителите са рекламирали своята активност и са поемали отговорности да извършат поправки на покриви, на огради и недвижими парцели на разнообразни лица във Варненско и в Габровско.

Договаряли са се за избрана цена, а след това са променяли изискванията и или не са изпълнявали това, което са договорили, или чрез насила и закани са се опитвали и са карали потърпевшите лица да им доплащат обилни суми.

Това разгласи пред медии представителят на Окръжна прокуратура Радослав Лазаров, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Лицата са арестувани за 72 часа, които изтичат в днешния следобяд. Предстои гледане на мярка за неотклонение " задържане под стража ". Всички са с престъпно минало, обвързвано с измами , а един даже изтърпява присъда за друго закононарушение с изпитателен период. Между някои от арестуваните има роднинска връзка.

Задържаните са хванати след взаимна работа на следствените органи и Национална агенция за приходите . Всички органи са се самосезирали след ефирен репортаж по тематиката. Стана ясно, че сигнали за сходни случаи са подавани и в годините обратно и прокуратурата е работила по тях. Към момента всички тези случаи са обединени с изнесените в телевизионния репортаж. В хода на следствието станало ясно, че евентуално има и други потърпевши. Разследващите приканват всеки пострадал да ги потърси и да даде сведения .

Предполага се, че групата е работила по този модел от най-малко две години .

Повдигнатите обвинявания на четиримата са за присъединяване в проведена незаконна група , основана за користна цел. В разнообразни комбинации са им повдигнати и обвинявания за измами и разнообразни типове изнудване.

Жертвите са били най-вече самотни възрастни хора, които са имали потребност от ремонт на покрив или друга ремонтна активност. Понякога причинителите сами предложили услугата си. Давали примамлива цена, разкривали покрива на съответната къща и по-късно започвали изнудването и заканите, че в случай че жертвата не даде спомагателна сума, покривът няма да бъде затрупан или къщата ще бъде разпален. Отправяни са и закани за физическа кавга . В някои от случаите става дума за суми в размер на няколко десетки хиляди лв..

От Национална агенция за приходите са осъществени процесуални дейности във връзка с лицата и обвързваните с тях компании.

В началото са оценени и селектирани 10 лица - седем физически и три юридически. След репортажите организацията се самосезира и са обхванати още 40 свързани лица.

Към момента са предоставени седем ревизионни производства, 29 инспекции за определяне на обстоятелства и условия и 11 инспекции за параленост на приходи и имущество на физически лица.

Над 20 от инспекциите са завършени. За повече от половината са предоставени ревизионни производства.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР