Четирима бяха кандидатите в предизборната кампания за президентския пост в

...
Четирима бяха кандидатите в предизборната кампания за президентския пост в
Коментари Харесай

Какво ще променят президентските и парламентарните избори в Турция?

Четирима бяха претендентите в предизборната акция за президентския пост в Турция: настоящият президент Реджеп Таййип Ердоган, водачът на най-старата партия в републиката - опозиционната Народнорепубликанска партия - Кемал Кълъчдароглу, Мухаррем Индже от партия Мемлекет и Синан Оган от коалиция Ата. Според социологическите изследвания балотажът сред Ердоган и Кълъчдароглу е сигурен. Три дни преди изборите обаче претендентът за президент от партия Мемлекет - Мухаррем Индже, се отдръпна от конкуренцията с думите:

" Оттеглям кандидатурата си. Правя това за родината си. Предложих трети избор на Турция. Казах, нито " Джумхур ", нито " Миллет ", единствен път е Мемлекет. Казах, нито отдясно, нито отляво, а по стъпките на Ататюрк. Опитах се отворя един " канал ". Не успяхме . Да нямат оправдания, другояче в случай че изгубят изборите, сутринта цялата виновност ще трансферират върху нас. Искам от всяко домакинство по един глас за Мемлекет. Оттеглям кандидатурата си за президентския пост. "

Какво значи това отдръпване за вота в Турция? Как ще се наклонят везните? Според някои това сигурно значи победа за опозиционния водач. А съгласно други Мухаррем Индже се готви за Народното събрание.

Темата разясняват за двама специалисти. Социологът проф. доктор Исхак Торун е учител в университета " Abant İzzet Baysal ", има научни писания в региона на политическата социология. Проф. доктор Енсар Нишанджъ е политолог и специалист по интернационалните връзки.

Какво е смисъла на тези избори?

" Тези избори един тип са тест за новия модел на ръководство на Турция , за президентската република . Поради тази причина са изключително сериозни и вълнуващи. Реално изборите са един тип конкуренция сред претендента на коалиция " Джумхур " Реджеп Таййип Ердоган и претендента на коалиция " Миллет " Кемал Кълъчдароглу. Надпреварата сред двамата е сериозна. Данните, които имаме демонстрират, че нито един от двамата няма да събере над 51 % от гласовете. Изглежда, че ще има балотаж ", отбелязва социологът проф. Исхак Торун.

" Досегашните избори засягаха това интернационалните връзки да контролират властовите връзки вътре в страната. Например дизайнът на връзките на Турция с НАТО, Организация на обединените нации, Европейски Съюз в действителност имаше за цел балансиране на вътрешните властови сили , по този начин партиите се бореха между тях за продобиване на нови позиции, обаче фокусът беше вътрешната политика. Но през днешния ден Турция построява вътрешната си политика за да си проправи път във външната политика, интернационалната ", счита проф. Енсар Нишанджъ.

Според проф. Нишанджъ, политическото уравнение в Турция се образува в два центъра. В единия център са тези, които споделят " За нас е значимо Турция да бъде авторитетен фактор отвън границите ", а в другия - тези, които споделят " За нас е значимо не оттатък границите, а това, което се случва в страната ". Има конкуренция сред тези два центъра.

Другото значимо нещо на тези избори са обединенията сред партиите. Това е обвързвано с новия модел на ръководство – президентска република.

" Създадоха се толкоз странни коалиции… да вземем за пример прокюрдските и протурските ултранационалисти застанаха на една страна . Т.е. Демократична партия на народите (HDP) и Партия на положителното (İYİ parti) са в един тим, в коалиция " Миллет ". Пак по същия метод идващата от най-религиозна традиция партия Садет и най-светската са в една коалиция . И също по този начин партия Дева… общото свързващо сред тези партии с разнообразни идеологии е това, че са съпротива на Ердоган ", разяснява проф. Нишанджъ за предаването " Събота 150 ".

Какви са настройките измежду обществото?

" На първо място в дневния ред на Турция е стопанската система, финансовата рецесия . Турция навлезе в една инфлационна серпантина. Въпреки огромните стопански стъпки, подхванати от Партията на справедливостта и развиването, вследствие на икономическите политики се образува една инфлационна среда. Това съществено повлия на разпределението на приходите. Породи отмалялост и обезсърчение у хората. От една страна са налице подхванатите огромни стъпки за развиване и на страната, производството, огромните инфраструктурни планове, само че въпреки това пък има реакция против навлизането в инфлационната среда . По отношение на стопанската система хората се разделят на две групи. Едната група посреща положително и с социална сензитивност забележимите стъпки за развиване във външната политика, отбранителната промишленост, инфраструктура. От друга страна има една част от обществото, които са недоволни един тип от разноските, които водят до финансова рецесия, неравенството в приходите и инфлацията ", регистрира проф. Торун.

Запитан има ли смяна в настройките след опустошителните трусове в Турция, той показва:

" Точно в тази обстановка в стопанската система, можем да кажем, че първоначално земетресението укрепи позициите на опозиционното крило . Но в следствие Партията на справедливостта и развиването постави големи старания. Двамата претенденти започнаха да бъдат съпоставят по отношение на опциите за построяването на жилища за потърпевшите от земетресенията, възобновяване на инфраструктурата в засегнатия регион. В началото поддръжката беше към опозицията, само че в следствие тази поддръжка се насочи към настоящия президент . "

За причините на настоящия президент и обединението, която издигна кандидатурата му, проф. Исхак Торун посочи:

" Около кандидатурата на Ердоган коалиция " Джумхур " акцентира следните причини, пред които гласоподавателите са чувствителни. Първо, ние развихме Турция . Аргументите им са близки до изказванието " Както сред 60-те и 80-те години на предишния век се случи " южнокорейското знамение ", ние успяхме да осъществяваме сходно знамение. Казват, отбранителната ни промишленост се разви извънредно, развихме инфраструктурите, бяхме пионери в построяването на лечебни заведения, пътища . Второ, акцентират на напред във времето турската външна политика. Изоставянето на остарялата, обичайната външна политика на Турция, която не се меси в нищо, водена е от хегемонните сили, изоставяйки тази традиция, построяват нов облик, който е значим фактор в интернационалната политика . Важни акценти са сигурността, развиването, консерватизмът и държавността. "

Социологът Проф. Исхак Торун обрисува и главните моменти от платформата на опозицията:

" Опозицията акцентира на напред във времето финансовата рецесия , повишаването на корупцията, нарушеният държавен ред, обещанието, че ще позволи тези проблеми, ще развие свободите, в това число и въпросът за кюрдската еднаквост, ще проправи път за демократичните свободи… Относно външната политика се приказва, че тя ще е по-пасивна. Така допират чувствителни тематики за гласоподавателите. Другото, което дават обещание, е да върнат назад в страните им мигрантите . "

Според политолога хората, които поддържат президента Ердоган макар инфлацията и всички останали рецесии, поддържат идеала му, външната му политика.

В Турция сирийците наброяват над 3 милиона души. Проф. Нишанджъ е на мнение, че тези избори ще дефинират и бъдещата политика на Турция към арабския свят.

" Вървим към избори, които ще тестват визията, стратегическото обмисляне на Турция по отношение на арабския свят . Как ще оформи Турция бъдещия си стратегически проект, по метод, който ще включи и арабите, кюрдите и кавказките турци, или ще бъде съсредоточена върху вътрешните си каузи страна. "

Според проф. Нишанджъ гласуването на президентските избори се основава на разнообразни тематики от тези на парламентарните. На едните гласоподавателите вземат решение съгласно икономическите проблеми, а на другите съгласно мястото на Турция в днешния и утрешния свят.

" На парламентарните избори народът ще упражни " сигнален избор " против Ердоган. Понеже хората ще гласоподават съгласно проблемите, които срещат в всекидневието си, доста евентуално е поддръжката към Ердоган на парламентарните избори да е по-ниска. "

Политологът проф. Енсар Нишанджъ предвижда, че при загуба на Ердоган на президентските избори, обединението, формирана против него, ще се разпадне.

" Да споделим и този сюжет, в случай че Ердоган загуби на президентските избори, а Кълъчдароглу ги завоюва. Понеже обединението на Ердоган е формирана от партии, общото сред които е това, че са против Ердоган, считам, че след 15 май ще бъде доста мъчно тази коалиция да продължи да съществува в този тип. Не може Демократичната партия на народите и Партия на положителното да са дружно ".

След отдръпването на Мухаррем Индже хората се питат " Какво ще направи четвъртият претендент, когато третият към този момент го няма?

Според социолога проф. Исхак Торун, Синан Оган получава повече поддръжка от младите. Преди той е работил в Партията на националистическото придвижване, а последните изследвания демонстрираха, че поддръжката за Оган се повишава.

Дали и какъв брой решаваща ще бъде позицията на Синан Оган след резултата от изборите, следва да забележим.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР