Четиридневната работна седмица ли е бъдещето за Европа? Дебатът около

...
Четиридневната работна седмица ли е бъдещето за Европа? Дебатът около
Коментари Харесай

Четиридневна работна седмица: Португалия ще тества модела за половин година

Четиридневната работна седмица ли е бъдещето за Европа? Дебатът към концепцията не е нов, само че съответните опити форсират използването ѝ. Португалия е най-пресният образец: в сряда държавното управление предложи на работодателите и синдикатите частният бранш да тества модела за половин година, без понижаване на заплатите, а техническата поддръжка ще бъде обезпечена от страната.

Предимствата на по-добрия баланс сред професионалния и персоналния живот са потвърдени от Исландия, която разгласи „ голям триумф “ за участващите работодатели и чиновници. 1% от популацията мина от 40-часова работна седмица на 35-часова, т.е. четири дни. Случаите на прегаряне и отпуск по болест внезапно понижиха, а продуктивността се усили.

Според Евростат единствено пет страни в Европейски Съюз не надвишават междинния предел от 40 часа труд на седмица: Литва, Финландия, Дания, Нидерландия и Франция.

Но Англия е тази, която организира най-големия опит в света по този въпрос, основан на модела 100:80:100 – 100% заплата, 80% време, 100% продуктивност. Експериментът стартира през юни, ще продължи 6 месеца и ще включва 3300 служащи.

Не единствено чиновниците са удовлетворени от резултата. 46% от фирмите споделят, че са запазили равнищата на работливост, а 49% настояват, че са ги подобрили.

А в Белгия чиновниците получиха право да работят четири дни вместо нормалните пет без загуба на възнаграждение.

Но изпробването на четиридневна работна седмица в Испания не бяха толкоз сполучливи. В телекомуникационната компания „ Телефоника “ служащите отхвърлиха предлагането, защото то включваше понижаване на заплатите. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР