Четиридневната работна седмица и гъвкавостта, която тя може да осигури,

...
Четиридневната работна седмица и гъвкавостта, която тя може да осигури,
Коментари Харесай

4-дневна работна седмица: дали това e добър модел за всеки бизнес?

Четиридневната работна седмица и гъвкавостта, която тя може да обезпечи, беше гореща тематика на годишния Световен стопански конгрес в Давос, Швейцария. По-кратката работна седмица още веднъж е вест, малко откакто бяха оповестени резултатите от шестмесечен опит по тематиката, написа Business Insider.

Ново изследване откри, че участващите компании, които са почнали да работят в 4-дневна седмица, са нараснали приходите си и са подобрили здравето и благосъстоянието на чиновниците.

В опита, извършен от 4 Day Week Global, участваха 33 компании със чиновници в шест страни, които понижиха работните си седмици до четири дни или 32 часа през 2022 година. Идеята беше да се дефинира дали продуктивността на чиновниците ще остане същата, като работят на 80% от нормалното работно време, тъй като един работен ден още веднъж е бил от 8 часа.
 Белгия вкарва публично 4-дневна работна седмица, само че с едно изискване
Още една страна вкарва 4-дневна работна седмица, само че с едно изискване

Защо нито бизнесът, нито синдикатите не са изключително удовлетворени?

И да, опитът и този път демонстрира, че продуктивността не понижава, само че удовлетвореността на чиновниците се усилва. И въпреки всичко, важи ли това за всиеки бизнес?

Нарастващият напън върху бизнеса да тества 4-дневната работна седмица

Според някои бизнес специалисти, които взеха отношение по тематиката на икономическия конгрес в Давос, 5-дневната седмица се е наложила като сполучлив модел от един век насам. Днес  от ден на ден хора желаят да работят гъвкаво, само че това не значи безусловно, че четиридневната седмица е най-правилният метод.

Въпреки че четиридневната работна седмица наподобява като верен отговор, има някои основни фактори, които всеки бизнес би трябвало да има поради, преди да направи смяната.
 За въвеждане на 4-дневна работна седмица, в Испания дават до 150 000 евро на дребни компании
За въвеждане на 4-дневна работна седмица, в Испания дават до 150 000 евро на дребни компании

Целта е да усъвършенства продуктивността и салдото сред професионалния и персоналния живот

Типичен образец е опазването на здравето - ясно е, че там не може да съществува четиридневна работна седмица. Тоест, този бизнес модел няма по какъв начин да действа еднообразно добре за всички.

Да, салдото сред професионалния и персоналния живот е значим, само че съкратената работна седмица просто няма смисъл за доста браншове на бизнеса, подчертаха участниците в панела в Давос.

Вместо това гъвкавостта на работното място би трябвало да бъде съобразена с служащите, които ще засегне. Например, по-малкото време като часове дневно може да не е от изгода за услугите или почасовите служащи, защото някои търсят повече благоприятни условия да печелят пари, само че пък няма да навреди на други компании.

Гъвкавост посредством метаморфоза

Независимо дали става въпрос за четиридневна работна седмица или различен способ за преструктуриране на графика, фокусът както върху гъвкавостта, по този начин и върху продуктивността е от най-голяма изгода за фирмите.

Бизнесът би трябвало да стартира да се отнася към своите чиновници със същото почитание, като би трябвало да се отнася към своите клиенти, тъй като все по-често и от ден на ден хората са подготвени да изоставен, в случай че не са удовлетворени.
 ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица
ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

Мария Ангелова - управител просвета и вътрешни връзки в ManpowerGroup България, пред Money.bg
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР