Четиридесет политически опоненти на президента на Никарагуа Даниел Ортега бяха

...
Четиридесет политически опоненти на президента на Никарагуа Даниел Ортега бяха
Коментари Харесай

Никарагуа задържа 40 критици на президента

Четиридесет политически съперници на президента на Никарагуа Даниел Ортега бяха задържани и упрекнати в закононарушения, в това число скрит план и държавна измяна. Те са поредна група от критици на държавното управление, против които е упражнено принуждение, споделиха родственици на петима от арестуваните в четвъртък, представени от " Ройтерс ".

Опозиционерите бяха арестувани в сряда вечерта, отведени в столицата Манагуа, с цел да им бъдат повдигнати обвинявания, след което трансферирани назад вкъщи, с цел да бъдат сложени под домакински арест.

Обвиненията против 40-те бяха регистрирани в онлайн правосъдната база данни на страната. Правителството не отговори незабавно на искане за коментар.

След бурни антиправителствени митинги преди пет години, държавното управление на Ортега втвърди позицията си по отношение на критиците, хвърляйки в пандиза десетки опозиционни фигури, упрекнати от управляващите в подстрекаване към прелом. Правозащитни групи жигосаха дейностите като тирания.

Сред задържаните има публицисти, фермери, юристи и деятели, както и Марикрус Бермудес, майка на един от 17-те студенти, починали при митингите през 2018 г . Тя е била отведена от къщата си и пребита от полицията в сряда вечерта, преди да бъде задържана, споделиха родственици пред Ройтерс.
 Съд в Никарагуа лиши поданството на 94 критици на президента Даниел Ортега
Съд в Никарагуа лиши поданството на 94 критици на президента Даниел Ортега

Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида прикани Никарагуа да приключи преследването и репресиите

Полицията не отговори незабавно на молба за коментар по обвиняването от родственици на Бермудес.

Йонарки Мартинес, юрист, който е защитавал затворени критици на държавното управление в централноамериканската страна, написа в Twitter, че чуванията са се състояли на разсъмване, оставяйки " почтени жители лишени от свободата си ".

Припомняме, че през февруари държавното управление на Ортега експулсира 222 политически пандизчии в Съединените щати и ги лиши от поданството им. Мнозина бяха в пандиза съвсем две години, упрекнати в някои случаи в разпространяване на подправени вести или подкопаване на националния суверенитет.

Известният пандизчия Роландо Алварес, католическият свещеник на Матагалпа, отхвърли да се качи на самолета за Съединените щати и беше бързо наказан на 26 години затвор.

Седмица по-късно правосъдната система разгласи, че още 94 съперници са били лишени от народност.
 Никарагуа освободи повече от 200 политически пандизчии
Никарагуа освободи повече от 200 политически пандизчии

Отпътували са за САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР