Четири водоноски снабдяват жителите на Омуртаг с вода. От днес

...
Четири водоноски снабдяват жителите на Омуртаг с вода. От днес
Коментари Харесай

Четири водоноски снабдяват жителите на Омуртаг с вода


Четири водоноски доставят жителите на Омуртаг с вода. От през днешния ден в града е оповестено бедствено състояние, което ще продължи до 31 октомври, както е записано в заповедта на кмета на общината Ешреф Ешрефов. До оповестяването на частичното бедствено състояние се стигна поради фрапантния воден режим, въведен в града, написа Българска телеграфна агенция.

Липсата на превалявания през последните няколко месеца и намалелия дебит в карстовия водоизточник в село Кипилово, както и мощно амортизираната и остаряла вътрешно водопроводна мрежа, са причина градът да страда от безводие години наред. 

Водоноските ще се нареждат на осем разнообразни места в града, по авансово разгласен график на четни и нечетни дати в календара. Зам.-кметът Юнал Османов уточни, че водата в тях се налива от водоем „ Лисец “ край града и от Търговище. Определени са чиновници на общинската администрация, които следят оборудванията и при привършване на водата водоноските ще бъдат дезинфекцирани и още веднъж пълнени. 

За МБАЛ – Омуртаг, за детските градини и за Домашния обществен патронаж вода ще се обезпечава настрана от избраните за жители водоноски. 

Османов добави още, че общинската администрация поставя непостижими старания за справяне със обстановката. Уведомени са всички институции с ангажимент по тематиката.

Миналата седмицата в Омуртаг стартира събиране на подписи с искане за оповестяване на бедствено състояние. Недоволството на локалните поданици канализира гражданско обединяване „ Вода за Омуртаг “ с главната цел в страната да се чуе за обстановката с безводието и режима, и страната да се задейства. Днес Магдалена Славова – представител на обединяването, сподели, че казусът е трябвало да се планува поради неналичието на превалявания през последните три месеца. „ Искаме Омуртаг да стане приоритет за страната, защото и ние сме жители на страната. Трябва да се знае, че бедстваме хронично, а в този момент сериозно “.

От „ Вода за Омуртаг “ упорстват за незабавно финансиране, което да докара до трайно разрешаване на казуса. На идващото място, по думите на Славова, се упорства „ за спомагателен надзор на контрола при осъществяването на плановете. И още – на държавно равнище да бъдат направени нов разбор и нова експертиза за намиране на спомагателен водоизточник “.

От администрацията изясняват, че заради мощно намалелия дебит на водата в карстовия водоизточник в Кипилово, от начало на септември в града е въведен фрапантен воден режим (вода се подава един път на три дни, а е допустимо да се усили на пет). По време на режимното водоподаване се постанова неведнъж прекъсване и стартиране на водата във вътрешната водопроводна мрежа. Системата е остаряла – отпреди 1980 година и мощно амортизирана, тръбите аварират и до отстраняването на казуса се губи доста вода. Поради дългото трасе и планинския терен, течовете се отстраняват ръчно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР