Четири вместо шест района от ниво две предвижда проектът за

...
Четири вместо шест района от ниво две предвижда проектът за
Коментари Харесай

МРРБ: Четири вместо шест района от ниво две предвижда проектът за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие

Четири вместо шест региона от равнище две планува планът за изменение и допълнение на Закона за районното развиване. Законопроектът е оповестен за публично разискване. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Промяна на броя и обсега на регионите от равнище 2 в страната планува планът за изменение и допълнение на Закона за районното развиване. Предлага се те да бъдат четири вместо сегашните шест: Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски.

Подготвеният от Министерството на районното развиване и благоустройството законопроект е оповестен за публично разискване на интернет страницата и в Портала за публични съвещания.

С него би трябвало да се усъвършенстват процесите на обмисляне на районното и пространственото развиване и да се сътвори по-устойчив във времето обсег на регионите от равнище 2, като те няма да имат центрове. Дунавският регион ще включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Търговище. В обсега на Черноморския регион ще са областите Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен. В Югозападния регион ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Тракийско-Родопският ще обгръща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

Законопроектът планува разширение на пълномощията и въвеждане на двустепенен модел на ръководство на препоръките за районно развиване, който включва управнически и експертно-технически състав. Те ще извършват функционалности за осъществяването на стратегии, съфинансирани от Европейски Съюз или финансирани от държавния бюджет и други финансови източници, в това число, във връзка с координиране, избор и оценка на планове. Същата функционалност ще имат във връзка с планове, финансирани от държавния бюджет и други източници, в това число финансови принадлежности.

Регионалните препоръки ще имат консултативна функционалност при правенето на проектите за интегрирано развиване на общините в съответния регион от равнище 2.
Проектът за смяна на закона планува Националната идея за районно и пространствено развиване да бъде със период до 15 години, като се изключи детайлите на техническата инфраструктура, които се възнамеряват за интервал до 30 години.

Седемгодишен ще е срокът на проектите за развиване на регионите от равнище 2. Изключение от тях ще вършат също детайлите на техническата инфраструктура. Също седемгодишен е и срокът на проектите за развиване на общините.

Плановете и документите, свързани с дейностите на съответните органи по тяхното разработване, одобрение, приемане, осъществяване, наблюдаване и оценка, ще бъдат съхранявани в единна осведомителна платформа. За задачите на районната политика се планува въвеждане на географска осведомителна система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР